Adrasanın Önemli Balık Merası Olmasının Sebebi

Adrasan Koyu irili ufaklı koylardan oluşan bir yapısı vardır. Bu koyların derinliği ve yapısı farklıdır. Adrasan Koyu, koy dışına doğru hızla derinleşir. Adrasan Koyunun hemen dışında derinlikler 100 m üzerindeki derinliklerle ifade edilir. Pırasalı ve Sulu Adadan 5 – 10 mil açıkta derinlikler 2000 – 2400 m civarıdır. Çoğu yerde zemin kayalıktır. Bazı yerlerde denizi içi yükseltileri varken, bazı yerlerde çöküntü alanları ve çok derin yarlar vardır. Bu kadar güzel bir zemin balıklar için her türlü barınak imkanını sunmaktadır.

Ayrıca, her yerin orman olması, yağmurların yağdığı zamanlarda denizin besin açısından daha fazla zenginleşmesini sağlamaktadır. Bütün bunlara, hakim batı rüzgarlarını da eklersek, bu Adrasan için tertemiz deniz anlamına gelmektedir. Batı rüzgarlarının hakimiyeti ve özellikle kuzey batı rüzgarının sertliği ile Adrasan denizinin kirli kalabilme olasılığı ortadan kalkmaktadır.

Temiz denizde, her türkü karasal besin imkanlarının yağmurlar ve her yerden akan su kaynakları vasıtası ile denize ulaşması sonucu ufak balıkların beslenme imkanları artmakta ve buranın devamlı ufak balıklarla dolu olmasını sağlamaktadır. Ufak balıkların varlığı büyük balıkları Adrasan Koyu ve civarına çektiğinden balık nüfusunda büyük artışlar olmaktadır. Özellikle bahar aylarında, yumurtlamak için bu doğal yapının koruyuculuğunun seçilmesi, Adrasan Koyunda balığın çoğalmasına büyük katkı sağlamaktadır. Temmuz – Ağustos ayına kadar biraz büyüyen bu yavrular, göç balıklarını kendilerine çekmekte ve bu aylarda Adrasan Koyunda büyük bir balık hareketliliği başlamaktadır. Bu hareketi bir iki hafta ara ile büyük balık akını izlemektedir. Trofe balıklar, büyüklü küçüklü sürüler halinde geldiğinden, onların göçü dalga dalga devam etmektedir. Trofe balıklar çoğunlukla, göçmen balıkları takip ederler. Ama bu takip esnasında bazıları, ufak balıkların varlığından memnuniyet duyarak, Adrasan Koyunu mesken seçebilirler. Bu durumda Adrasan Koyunda trofe balık miktarında belirgin bir artış olmaya başlar.

Adrasan Koyunda yerel balıkçılık olarak çok önemli bir balıkçılık faaliyeti yoktur. Geçim Adrasan’da seracılık ve turizmdir. Dışarıdan gelen büyük balıkçılar balığı azaltır ve doğallığı bozar.

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı ADRASAN, BALIK AVI, BALIK AVI RESİMLERİ kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.