Ağustos Ayında Akya Miktarında Büyük Artış Gözlenir:
ilkbahar Ayları Denizde Üreme Zamanıdır
Bütün canlılar ilkbaharın gelmesiyle hareketlenir. Denizlerde canlılığın armasıyla üreme faaliyeti başlar. Bu dönem denizlerde yumurta bırakma zamanıdır. İlk yavru balıklar bu dönemde denizleri doldurmaya başlar. Yavruların dünyaya gelmesiyle diğer balıklar için beslenme süreci hızlanır. Yaz aylarının gelmesiyle balıkların göç hareketleri başlar.
Denizde Göç ve Hasat Zamanı
Ağustos ayına gelindiğinde ilkbaharda dünyaya gelen yavrular büyümüş ele avuca gelmeye başlamıştır. Bu dönem büyük balıklar için göç ve hasat dönemidir. Bir çok büyük balık av yapmak için kıyılara yönelir. Onlar için kıyılarda av yaparak beslenmek kolaylaşmıştır. Ağustos başı itibariyle kıyılarda Akya sürüleri görünmeye başlar. Bu yüzden Akya avının en verimli olduğu dönem Ağustos ayı ile başlar. Suların soğumaya başladığı kış aylarına kadar devam eder. Suların soğumasıyla kıyılarda ve sığ sularda Akya görmek zorlaşır. Sonrasında kıyılarda soğuk suyu seven balıklar gözükmeye başlar. Örneğin Akdeniz için Sinarit gözükmeye başlar.
Deniz Suyunun Erken Isınmasının Üreme Üzerine Etkisi
Bazı senelerde suyun erken ısınmasıyla yumurtlama dönemi erken başlar. Bu sebeple yumurtlama dönemi çok hızlı sona erer. Bu dönemlerde büyük Akyalar 15 Temmuz’da kıyılara yoğun olarak yanaşmaya başlar. Böyle olunca kıyılardaki canlılık uzun süreli olur.
Suyun Genel Anlamda Sıcak Olduğu Seneler
2018 senesi suların çabuk ısındığı bir dönem oldu. Çünkü 2017 senesinde sular tam anlamıyla 5 Eylül gibi ısınmıştı. 2017 senesinde sular bu kadar geç ısınınca kışın da normal değerlerine kadar soğumadı. Böyle olunca da 2018 senesinde bütün sezon boyunca Akya avlarımız çok verimli geçti.
2003 senesinden beri balık avı turları düzenliyorum. 2018 senesi, 16 yılın en verimli senesi oldu diyebilirim. Üstelik bu sene oltamıza takılan balıklar çok büyüktü. Bunun bir sonucu olarak 37 kg olan rekorumuzu, 39 Kg taşıma şansımız oldu.
Bazı seneler çok fazla Yazılı Orkinos sürüsü Adrasan Koyu içinde kalır. Bu dönemlerde göçle gelen balıkların miktarı çok büyük olur. Özellikle en fazla yoğunluk koy içinde gözlenir. Gerçi bu dönemde koy dışında pek çok yerde de Yazılı Orkinos, Tombik, Mavi Orkinos ve Ton Balığı yavruları ve büyükleri gözlenir. Böylesi yıllarda Akya ve diğer büyük balık miktarında da büyük artışlar olur. Özellikle Akyalar çok büyük sürüler halinde Adrasan Koyu ve açığından geçiş yapar. Bu dönemlerde büyük balıkların her merada kalış süreleri normale göre uzun sürer. Bu yüzden çok keyifli avlar yapma şansını yakalarız.
https://www.adrasanbalik.com/antalya-balik-avi-turunda-hangi-buyuk-baliklar-avlanabilir/.html
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/hLg-sJjptnA