BALIK AVI TURU
Küçük balık avlamaktan sıkılmış, “artık, denizde büyük balık avlamak istiyorum” diyenler için, amatör balıkçılık kapsamında, balık avı turları düzenliyoruz.
Balık avı turlarımızda, bakir bir doğa ile çevreli koylarda, kıyılarda ve çevre adalarda,büyük balık avının verdiği hazzı, adrenalini ve gücü tatmak isteyenler için, bulunmaz fırsatlar, siz balık avı tutkunlarını bekliyor.
Denizde balık tutmak isteyenler, büyük balık avı yapmak isteyenler, balık tutmaya yeni başlayacaklar için, balık avı turlarımız, iyi bir tecrübe fırsatı sunuyor. Turlarda pek çok bilmek istediğiniz şeyi görecek ve öğreneceksiniz.
Amatör balıkçı balık avına öncelikle, kıyıdan balık avı yaparak başlar. Kıyı balıkçılığında, önce el oltası kullanır, el oltası ile fazla uzağa olta atamadığını fark edince, gidip kendine kamış olta alır. Kamış oltada, kamış kullanımını ve makine kullanımını öğrenir. Oltayı uzak mesafelere ve istediği yere atmayı öğrenir. Kıyıdan avlayacağı balıkları avlayıp, yeterince tatmin olunca, daha büyük balıkların hayalini kurarak, tekne ile av yamak için, deniz veya göllere açılır.
Tekneden balık avının, dar alanda yapılması dolayısıyla, kendine özel kuralları vardır:Teknede balık avı yapılırken öncelikle, dar alanda olta çekilirken veya oltaları dibe bırakılırken, takımları birbirine karıştırmadan, olta kullanımını öğrenmek gerekir.
Balık avı turuna başlarken, kamışı nasıl tutulacağı, rapala veya yemin suya nasıl bırakılacağı, olta makinesinin nasıl kullanılacağı, takımın, nelere dikkat edilerek salınacağı, takımlar salındıktan sonra, kamış ve makine kullanım şekilleri ve nelere dikkat edilmesi gerektiği, kaloma kullanım mantığı, balık oltaya takıldığında neler yapılması gerektiği, kamış makine kullanılarak balık çekilirken nelerin çok önemli olduğu, büyük balık avının ruh hali, balık teknenin yanına getirildiğinde, yapılacaklar ve tekneye alınma şekilleri konusunda, pek çok şey öğrenme fırsatı bulacaksınız.
Son yıllarda ülkemizde hızla popüler olmaya başlayan Jigging Yöntemi hakkında da pek çok şey öğrenirken, çok güzel avlara imza atma fırsatı bulabileceksiniz.
Bütün bu öğrendiklerinizi, balık avı turu boyunca kullanarak, kendinize uygun malzeme seçimi konusunda, pek çok şeyin farkına varacaksınız. Balık avı turu sonunda, kendinize uygun malzeme seçiminde fikir sahibi olarak, daha az kaynak ayırarak, daha uygun malzeme alabilme tecrübesine erişme, imkanınız olacak.
Balık avı turu, balık avı konusunda şimdiye kadar edindiğiniz fikir ve tecrübeleri harmanlama, yeni tecrübe ve fikirler edinme fırsatı sunacaktır. Bizim, büyük balık avında, on yıldır artarak devam eden tecrübelerimizden yararlanma fırsatı bulabileceksiniz.
www.adrasanbalik.com – Tecrübe edinmek ve tecrübenizi geliştirmek için doğru adres.
Balık avı turumuzla ilgili daha fazla bilgiyi “Tur Şekli” seçeneğinden bakabilirsiniz.
Büyük balık avına kimler gelir:
Amatör balıkçılık ruhuyla balık tutmayı hobi edinmiş, denizin rahatlatıcı ortamında, huzurla balık tutmak isteyenler.
DALIŞ EĞİTİMİ
TÜPLÜ DALIŞ (SCUBA DIVING) EĞİTİMİ
Denize ve onun altındaki dünyaya merakı olan bütün insanların, vakit geçirmeden yapması gereken zevkli, basit ve sportif bir eylemdir. Bu eylem, sizi denizin altı ile tanıştırır. Böylece, bize ait olan bu dünyanın bir başka boyutuyla tanışıp, ufkumuzu genişletme fırsatı buluruz. Deneme dalışı, sizi mavi derinliklerin uçsuz bucaksız derinliklerine çekerken, yeni yüzleri ile tanıştırır. Balıkların ve denize ait diğer çok ilginç canlıların bu dünyası, dalışa devam etmeniz halinde, dalış deneyimlerinizde ve denizle ilgili okuyacağınız kaynaklarda, hep sizi şaşırtacaktır. Denizaltı yaşamı, çok çeşitli ve bilinmeyenlere gebedir. Her geçen gün, denize ait yeni bir canlı keşfedilir. Yeni keşifler, heyecan vericidir. Deneme dalışıgibi…
Deneme dalışını, bire bir olarak, sahilden yapıyoruz. Malzeme ve diğer ekipmanı biz tedarik ediyoruz. Bu, sizin ilk dalışınız olacağından, dalış eğitmenimiz gerekli bilgileri vermesini takiben, dalışa başlıyoruz. Dalış derinliğimiz maksimum 4 – 5 mt. yi geçmiyor. Dalış sonrası, dalışın değerlendirmesini, sudan çıkar çıkmaz, sahilde, keyifle yapıyoruz. Genellikle, ilk söylenen cümle “dalış bu kadar basit miydi…!” oluyor. Deneme dalışındaki maksat, dalışın ne kadar basit bir eylem olduğudur. Basitliğin sebebi, kurallarının kesin olmasıdır. Dalışta yapılacak her şey, daha önceden yapılmış dalış deneyimleri sonucunda edinilmiştir. Bu kurallar, bütün dünyada aynıdır ve aynı şekilde uygulanır. Su altında ki işaret dili, standarttır. İlk kez daldığınız yabancı ülke vatandaşıyla, mavi derinliklerde, bu dili konuşursunuz.
Deneme dalışından aldığınız keyfi, bir de sertifika ile pekiştirmek isterseniz, bir yıldız dalış eğitimi almanız gerekir. Bu sertifikayla, dalgıç olduğunuzu belgelediğiniz gibi, gittiğiniz her yerde, aletli dalış – scuba diving hakkını kazanmış olursunuz. Artık, dünya denizleri ve güzellikleri sizi bekliyor. Dalış arkadaşınızın (buddy) “hadi dalışa gidelim” davetini sabırsızlıkla bekliyorsunuz. Mavilikler, sizi çekiyor. Kan basıncınız yükseliyor, adrenalininiz tavan yapıyor. Davet dayanılmaz bir hal alıyor. Yerinizde duramıyor, dalış planları yapmaya başlıyorsunuz. Dalış bölgesine varıp, dalışa geçtiğinizde, daha ilk metrelerde “işte özgürlük bu” diyorsunuz…
Dalış gezilerinin keyfi ve dalış arkadaşlığı başka bir şeydir. Dalış arkadaşlığı ömür boyu devam eder.
.
1 YILDIZ DALIŞ EĞİTİMİ BİLGİSİ
Eğitim dalışının keyfini yaşamış ve dalışla tanışmışsanız, ilk fark ettiğiniz şey; bu işin ne kadar kolay olduğudur. Hemen devamında, aklınıza “ben de bu işi yapabilirim” fikri gelecektir. Mavi derinliklerin, büyülü güzelliklerini görme merakı, buna eklenince, dalış eğitimine katılmak kaçınılmaz olur.
Sualtı federasyonu kurallarına göre, toplam 6 dalış yapılır. Eğitim süresi dört gündür. Eğitimler ve deneme dalışları, eğitmen eşliğinde yapılır.
1. Gün: Bir yıldız eğitimine, teorik derslerle başlarsınız. Sonrasında, sahilde ilk dalışınızı, dalış eğitmeniyle yaparsınız. Daha önceden deneme dalışı yapma fırsatımız olmadıysa ve/veya uzun süre önce deneme dalışı yaptıysanız ve uzun süre sonra bu sizin ilk dalışınızsa, bu ilk dalış, deneme dalışı mahiyetinde olur.
2. Gün: Teorik eğitimleri takiben, ikinci ve üçüncü dalışlar, kıyıdan ve/veya tekneden yapılır. Bu dalışlarda, zorunlu sualtı eğitimleri yapılır.
3. Gün: Artık zorunlu sualtı eğitimleri bitmiştir. Açık su dalışları için tekneye binilir. Dalış bölgelerinden birine gidilir. Burada, ilk açık su dalışı yapılır. Dalıştan sonra, tekrar kıyıya dönülüp, öğle yemeği yenilir. 2 – 3 saat kadar dinlenilir. Saat 15:00 de ikinci dalış için tekrar tekneye binilip, ikinci açık su dalışına gidilir.
4. Gün: Üçüncü günde olduğu gibi açık su dalışına devam edilir. Bir açık su dalışı daha yapılır. Bu dalışta geliştirme dalışları mahiyetindedir. Eğer, eğitmen gerek görürse, zorunlu eğitimleri tekrarlatabilir. Amaç, her şartta istenenleri yapabilme becerisini kazandırmaktır.
Dördüncü günün sonunda eğitmen tarafından, bir yıldız dalıcı eğitimi konularının tamamından, yazılı imtihan yapılır. Sualtı becerileri ve yazılı imtihandan başarılı olanlar, bir yıldız dalıcı brövesi almaya hak kazanırlar.
*Ayrıntılı bilgi almak için Menderes hoca ile görüşebilirsiniz.
Gsm: 0532-375 75 25 Antalya Tel: 0242-883 12 33
E-mail:[email protected]
NOT: Lütfen, telefonla ulaşamadığınız durumlarda, GSM (mesaj) çekiniz. Mutlaka, size döneceğiz.
ZIPKINLA BALIK AVI (SPEARFISHING)
Zıpkınla balık avı turları, nasıl organize edilmekte?
Sabah, sahilin sol tarafında, denize en yakın pansiyonların önünde buluşuyoruz. Hep beraber malzemeleri, teknenin bulunduğu yere taşıyoruz. Tekneye binip, gideceğimiz yere karar veriyoruz. Dalış bölgemize vardığımızda, dalış planımızı yapıyoruz. Hangi bölgede, kim kimle dalacak, süre ne kadar olacak, nerede buluşulacak, ne şekilde haberleşilecek, dönüşe ne zaman geçilecek, teknede ne zaman buluşulacak. Bütün bunlara karar verildikten sonra dalışa geçiyoruz. Her şeyin emniyet olduğu, sağlığımızdan daha değerli hiç bir şeyin olmadığı, asla unutmuyoruz.
Rahat ve emniyetli bir dalış için, dalış öncesinde nelere dikkat etmeliyiz?
Dalıştan önce içki, sigara, gaz yapıcı yiyecek ve içeceklerden, kafeinli içeceklerden, stresten, aşırı efor gerektiren faaliyetlerden, uykusuzluktan, ilaç kullanmaktan (dalış yapacağınızı bilen doktorun tavsiyesi hariç), uzak durulması gerekir.
UYULACAK KURALLAR:
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Denizlerde ve İç sularda, Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 37/2 Numaralı Tebliğine uygun olarak, zıpkınla balık avı turları düzenlenmektedir. www.tarim.gov.tr
Turumuza katılacak kişilerin, bahsi geçen tebliğe uygun hareket etmeleri, zorunludur.
Orfoz ve Lagos avlanması, bütün sene boyunca yasaktır. Tebliğde belirtilen boy, kilo ve adet yasaklarına uyulacaktır.
Katılımcılar, kurallara uymaktan ve zıpkınla balık avı için dalarken, kendilerinden, bizzat kendileri sorumludurlar. Her katılımcı, kişisel sorumluluğunu kendisi taşır.
Hijyen, kişiye özellik, uyumluluk ve bunun gibi sebeplerden, malzeme katılımcılar tarafından getirilmesi uygun olacaktır. Ağırlık kemeri getirilmesi durumunda, ağırlık kurşunları tarafımızdan temin edilecektir.
Turlarımıza, en fazla üç katılımcıyla çıkabilmekteyiz. Teknemiz, kaptanla beraber, 4kişiliktir.
Turlarda güvenlik açısından, derin dalışlarda (20 m. ve üzeri derinlikler) buddy sistemi uygulanacaktır. İkişerli olarak dalınacağından, tek zıpkın kullanılacaktır. Bir kişi dalarken, diğer dalıcı emniyet dalıcısı olarak yüzeyden dalan kişiyi takip edecek ve çıkış esnasında mutlaka “tamam” işareti yapılacaktır. Tamam işareti gelmemesi durumunda, dalıştan yeni çıkmış dalıcıya, müdahale etmeye hazır olunacaktır.
Dalış şamandırası kullanılacak, önceden kararlaştırılan bölgenin dışına çıkılmayacaktır.
Nerelerde zıpkınla dalabiliriz?
Kanun, yönetmeli, tüzük, sirküler-tebliğlerde yasak olarak belirtilmemiş olan alanlarda, amatör balıkçılık kapsamında, zıpkınla balık avlama faaliyetimizi yapabiliriz.
Adrasan Koyu ve civarında üç bölge, dalışa yasak saha olarak gözükmekte. Buralar dışındaki yerlerde dalışlarımızı yapabiliriz.
Zıpkınla balık avı tur fiyatları:
150 TL. 2 kişi için. Üçüncü katılımcı için 30 TL ilave ücret alınır.
Zıpkınla balık avı turlarımıza çıkış zamanlarımız:
Yaz sezonunda: Sabah 06:00-11.30 da dönülecek.
Kış sezonunda: Sabah 07:00 – 12.00 de dönülecek.
Not: Tur zamanları, şimdiye kadar tura katılanların performanslarına bakarak, yarım gün olarak belirlenmiştir.
Çıkış zamanları; katılımcıların talepleri, hava şartları, kişilerin performansları ve diğer zorunlu durumlara göre değiştirilebilecektir. Bu karar, tur lideri ve/veya kaptanın inisiyatifinde olacaktır.
Zıpkınla avlanılan balıklar nasıl paylaşılacak?
Zıpkınla balık avında, herkes kendi avladığı balığı alır. Dilerlerse, dalış arkadaşları, avladıkları balıkları paylaşabilirler. Diğer türlü paylaşımlar, kişilerin kendi inisiyatifine kalmıştır.
Hangi balıkları avlayabiliriz?
Akya, Sinarit, Barakuda, Sargoz (Karagöz türü yatsı balıklar), İskaroz, Beyaz veya siyah Sokar, Yasemin Balığı, Sarpa, Kefal, Levrek, Çipura, Melanur, Lambuka, Zargana, Tral, Yazılı Orkinos, Palamut, Barbun.
Yazın dalış elbise giymek gerekir mi?
Evet. Yazın su sıcaklığı 30 derece civarını bulmasına rağmen, anemon, deniz anası ve diğer yakıcılara karşı, incede olsa bir dalış elbisesi giyilmesinde fayda var. Dalış elbisesi olmadığı durumda, koyu renk bir t-shirt de iş görür.
Hangi hallerde, dalış yerimizi değiştirmek zorunda kalabiliriz?
Avlanmak için seçtiğimiz yerlerde, zaman zaman dalış okulları ve günlük tur tekneleri ile karşılaşabiliriz. Bu hallerde, güvenli ve balık avlama şansının azalması sebebiyle, o bölgeden ayrılmamız uygun olacaktır. Keyifli bir av için, bu tür aktivitelerin olmadığı yerleri seçmeye çalışacağız.
Zıpkınla balık avında kullanılacak malzeme listesi:
Dalış elbisesi
Çorap
Eldiven
Zıpkın
Maske ve şnorkel
Palet
Ağırlık kemeri
Kurşun ağırlık
Balık dizgisi
Bıçak
Naylon poşet
Çanta (Bütün malzemeyi içine koymak için)
İçmek için su
Şampuanlı su
Havlu
Şapka (Kışın kulakları kapayacak şekilde).
Haydi, Sizi unutulmaz, heyecan dolu anları yaşayabileceğimiz, maviliklere çağırıyoruz.
*Turlarımıza katılmak için önceden rezervasyon yaptırmanız önemlidir.
*Ayrıntılı bilgi almak için Menderes hoca ile görüşebilirsiniz.
Gsm: 0532-375 75 25 Antalya Tel: 0242-883 12 33
E-mail:[email protected]
NOT: Lütfen, telefonla ulaşamadığınız durumlarda, GSM (mesaj) çekiniz. Mutlaka, size döneceğiz.
…