Akya Oltasının Hazırlanması Büyük Balıkta Kullanımı
Akya Oltası İçin Gerekli Olanlar
- 3 Adet fırdöndü,
- 13 Adet 50 gr ortası delik zeytin kurşun ağırlık,
- Mustad 10/0 güçlendirilmiş kanca,
- Queen Star 1,04 mm, 70 Kg çekerli, 6 kulaç monofilament misina gereklidir.
Akya Oltasının Diziliş Sırası
Fırdöndüye 1 m 1,04 mm misina bağlarız. Bu misina üzerine 13 adet ortası delikli zeytin kurşun ağırlıktan dizeriz. Dizginin sonunu diğer bir fırdöndü ile sonlandırırız. Fırdöndünün diğer ucuna 4 kulaç 1,04 mm misina bağlarız. Bu aşamadan itibaren bütün düğümleri rapala düğümü yaparız. 4 Kulaç misinanın diğer ucuna son fırdöndüyü bağlarız. Diğer ucuna 2 kulaç 1,04 mm misina bağlarız. 2 Kulaç misinanın diğer ucuna 10/0 Mustad kancayı bağlarız.
Oltayı Hazırlarken Niçin Rapala Düğümü Kullanırız
Büyük balıklar bazen çok güçlü darbeler vurur. Öyle ki, takım üzerinde oluşan rezonans kapalı düğümleri açabilir. Büyük balık oltadayken misinadan oluşan takım çok gergin durumdadır. Bu gerginlik bir de balığın çok güçlü kafa vuruşlarının oluşturduğu rezonans tarafından test edildiğinde açılabilmektedir. Oysa kapalı düğümler yerine halka düğümler, bu rezonansı düğüm halkasının içinde absorbe ederek yok eder. Bu durumda rezonans düğümü açabilecek güce ulaşamaz. Halka düğümler içinde en güçlü düğüm rapala düğümüdür. Bu yüzden rapala düğümü kullanmak en iyi çözümdür.
Ne Kadar Kurşun Ağırlık Kullanıyoruz
Bizim teknede 15 Hp Mercury kıçtan takma uzun şaft motor kullanırız. Tekne boyumuz 5,60 m dir. Tekne ağırlığı motor dahil 360 Kg kadardır. Diğer malzemeyle beraber 400 Kg üstündedir. Teknenin en düşük hızı 2 mil civarıdır. Tekne en düşük hızındayken 13 adetten oluşan ağırlık Akya Oltasını hafif negatif duruma getirir. En düşük hızla yol alırken takım hafifçe derinleşmeye başlar. Bu durumda takımı kontrol etmek kolaydır. Takımı hafifçe yükselmek istediğimizde hızı 3 – 4 mile çıkarmak yeterli olur. Takımı 2 – 4 mil hızında çekerek dolaşıldığında takım alçalıp yükselerek büyük balığı cezbeder. Bu yöntem balık avının verimini arttırıcı bir durumdur.
Teknenin en düşük hızı 2 mil üstünde olan teknelerde takıma kurşun ağırlık ilave etmek gerekir. Ne kadar kurşun ağırlık ilave edeceğimizi deneyerek bulabiliriz. Ayrıca aynı yöntemle tercih edeceğiniz avlanma hızına göre kurşun ağırlık miktarını ayarlamak da mümkündür.
Akya Oltasında 13 adet kurşun ağırlığı bir dizide kullanmak dibe takılmalarda takımı kurtarmayı kolaylaştırıcı bir seçimdir. Balığı tekneye alma aşamasında tek dizi kurşun ağırlık daha konforlu bir kullanım sağlar.
Niçin 10/0 Mustad Kanca Kullanıyoruz
Her avladığımız balığı alıkoymak gibi bir amacımız olmadığı için bu kancayı kullanıyoruz. Genel olarak bu kanca balığın ağız çevresine takılır. Bu sayede avladığımız balığı dilediğimizde kolayca geri bırakma şansımız olur.
Sportif balıkçılık yapıldığında bu kancanın kullanımı zorunludur. Hatta daha da ileri giderek bu kancanın çentiği kırılarak av yapılması da mümkündür. Böylece balığı geri bırakırken kancayı balıktan çıkarmak da kolay olur.
Takımı Ne Kadar Salıyoruz
Ne kadar salacağımızı av yapmayı düşündüğümüz meranın derinliği belirler. Örneğin 30 – 40 m derinliği olan bir merada av yapacaksak 30 – 35 m salmak yeterlidir. Bu şekilde hiç riske girmeden olta çekmek mümkün olur. Risk almayı göze alırsak 40 – 50 m salmak bile mümkündür. Bu durumda uzun süre 2 mil hızla gitmek sağlıklı olmaz. Arada bir kısa süreliğine de olsa 3 – 4 mil hızına çıkma gerekir. Bu takımı yükselmesine sebep olarak takılma riskini bertaraf eder. Bu yöntem avın verimini arttırdığı gibi, taş balıklarının avını da mümkün hale getirebilir.
Takımı Çekerken Tekne Hızı
Tekne hızı takımın hafif yolla negatif olacağı en düşük hız olmalıdır. Bizim teknede bu 2 mildir. Tekne 2 mil hız yaparken 13 adet kurşun ağırlık yeterli olmaktadır. Arada bir 3 – 4 mil hıza çıkarak takımın hareketlenmesini ve yükselmesini sağlarız. Beklenmedik ani hızlanmalar yemin yakınında olan büyük balıkları fazlasıyla ava hamle yapmak için tahrik eder. Genellikle büyük balıklar bu hızlanma anlarında oltaya atlarlar.
Oltanın Balık Avında Kullanımı
Balık avına başlarken önce yemlik balık avı yaparız. Büyük balık avını çıkrık makineli olta takımıyla yaparız. Bu yüzden katılımcılara çıkrık makinelerin nasıl kullanıldığının öğretilmesi gerekir. Balık avı olta takımlarının nasıl tutulacağı ve kullanılacağının uygulamalı anlatılmasıyla başlar. Sonra yem balığı avı başlar. Genel olarak 2 veya 3 adet yem balığı avı yaparız. Son avladığımız balığı canlı yem yaparak büyük balık avına başlarız. Canlı yemi kaptırırsak ölü yemle Akya Oltasını hazırlayıp büyük balık avına devam ederiz.
Amacımız Kısmetse Bir Büyük Balık Avlamak
Bir tane büyük balık avı yapınca oltaları toplayıp resim ve video çektikten sonra geri döneriz. Bu şekilde büyük balık avını sonlandırırız.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/k8NUCMudNi4