Balık Avı Nedir :
Bizim için balık avı sadece büyük balık avıdır. Asla et için av yapmayız. Biz avcıyız. Balığı av olarak görürüz. İhtiyaçsa alırız. İhtiyaç değilse geri salarız. Genel kabulümüz, 3 Kg üstü balıkların büyük olduğudur. Dünyanın her yerinde de 3 Kg üstü balıklar büyük balık olarak kabul görür. Hedef büyüklüğümüz ise 10 – 20 Kg üstü balıklardır. Her sene bu kabuller yukarı doğru evrilir. Şimdiye kadar tekneye aldığımız en büyük balık 1.70 cm boyunda, 39 Kg Akya avıdır. Nihai hedefte yakala bırak avına doğru evrilme çabasındayız. Her sene avladığımız balık miktarında da, geri bıraktığımız balık miktarında da artış olur. Balığı geri salma düşüncesi, sanki daha fazla balığı bize çeker. Biz de şükrümüzü, daha fazla balığı geri salarak gösteririz.
Balık Avı Nedir
Balık avı sevdalısı olanların hoşça vakit geçirmek, stres atmak, kafa dinlemek ve kısmetse evine balık götürmek için yaptığı sportif bir aktivitedir. Doğada yapılan her aktivite sportiftir. İnsan ruhuna iyi gelir. Ruhsal ve bedensel olarak rahatlayan insanın yaşamsal uyumu artar. Evinde ve iş hayatında uyumlu olan insanın başarı seviyesi yükselir. Hayatın her aşamasında başarı hayatın lokomotifidir. Bu yüzden doğada yapılan aktiviteler çok faydalıdır. Balık avı aktivitesinde insanın karnı da doyar.
Balık Avı Hobi Olması
Balık avı, genellikle karadan at çek yaparak başlar. İlerleyen aşamada balık avı tercihlere bağlı olarak çeşitlenmeye başlar. Tatlı su balıkçılığı, deniz balıkçılığı gibi. Bu aşamada kamış olta kullanımı yaygınlaşır. Kimisi ufak balık avıyla devam eder. Bilgisi ve tecrübesi artan büyük balık arayışına yönelir. Büyük balık avını karadan yapmak için mera arayışları başlar. Balığın olduğu her yere gidilir. Sonunda büyük balığın denize açılarak daha verimli yapılabileceği keşfedilir.
Amatör Balıkçının Tekne Edinme Macerası
Amatör balıkçı için kişisel olarak tekne edinmek ve muhafaza edebilmek zor iştir. Bu yüzden denizcilik camiasında çok değerli sözler vardır. “En güzel tekne arkadaşının teknesidir”. Yeni tekne alan kişiye “bir tekneyi alırken sevinirsin, birde sattığında sevinirsin” denir. Diğer zamanlarda tekneyi koruyup çalışır durumda tutmak zor iştir. En zoru denizciliği öğrenmektir. Sürekli havayı takip etmek ve havaya göre hareket etmek gerekir. Hava kötüyken hiç tereddüt etmeden korunaklı bir yere gitmek çok önemlidir. Kötü havada teknesini koruyamayan kişi o gün teknesini kaybeder. Deniz kötüleşti mi, teknenin başında olmak şarttır. Bu işin üstesinden çok az insan gelebilir. Yaşadığı yerde tekneyi koyacak bir barınak veya liman olan çok şanslıdır.
İlk Büyük Balık Avı Deneyimi
Karadan büyük balık avlamak için uğraşmak teknede av yapmaya göre daha zordur. Av yapılacak meranın doğru seçilmesi çok önemlidir. Genellikle ufak balıkların bol olduğu bir kıyı seçilmelidir. Büyük balıklar beslenmek için mutlaka o meraya uğrayacaklardır. Ama teknede olmak daha avantajlıdır. Tekne ile ufak balığın bol olduğu bir çok meraya uğramak ve av yapma şansı olur. Bu yüzden karada av yapmaya çalışan her avcının aklında tekne ile ava çıkma düşüncesi vardır. Ama her yeni deneyimi işi bilen birisiyle yaşamak gerekir. İşi bilenden öğrenilebilecek pek çok şey vardır. Bu sayede işi hızlıca öğrenirken zamandan ve masraftan tasarrufu yapılmış olur. Ayrıca tekneye uygun malzeme seçimi ve kullanımı konusunda da pek çok bilgi edinilir.
https://www.adrasanbalik.com/canli-yemle-akya-oltasinin-hazirlanip-kullanilmasi/.html
Büyük Balık Avına Giderken Yapılmaması ve Yapılması Gerekenler
Tura giderken “dereyi görmeden paçaları sıvamamalıdır”. Daha büyük balığı yakalamadan birilerine hava atmak avın bütün sinerjisini bozar. Mecburiyet hissi, stres, korku ve aktif panik halleri sinerjiyi yok eder. Eşin rızası, güzel temennileri avın kısmetini arttırır. Pozitif enerji balık avının olmazsa olmazıdır.
Tekneyle Balık Avında Tecrübeli Kaptanın Önemi
Balık avı turunun olmazsa olmazı da bilgili ve tecrübeli rehber kaptandır. Bilgisini başkalarına aktarabilecek iletişim yeteneklerine sahip olmalıdır. Bunu daha internette araştırma yaparken anlamak mümkündür. Ne demişler “aslan yattığı yerden belli olur”. Yaptığı işler, yapabileceği işlere ışık tutar.
Balık avı turunda iletişim yeteneği yüksek olan bilgili ve tecrübeli kaptandan öğrenilecek çok şey vardır. Bilgi ve tecrübe aktarımı, büyük balık avını yapmaktan daha önemlidir. Ama kısmetiniz varsa ve büyük balık avı yapabilirseniz. Bütün anlatılanları uygulamalı olarak tekrar etme şansınız olur. Uygulamayla pekişen bilgi tecrübenin oluşmasını sağlar. Balık avında öğrenilebileceklerin sonu yoktur. Öğrendikçe ne kadar cahil olduğumuzu fark ederiz. Bu bizi daha çok kamçılar. Olaya daha detaylı yaklaşmaya başlarız. Günümüzde internet kaliteli paylaşımlarla bunu kolaylaştırmaktadır.
Büyük Balık Avı Psikolojisi
Büyük balık avına başlandığı an avcı farklı bir ortamda olduğunu algılar. Bu algıyı büyük balığın kalomayı boşaltması izlediğinde şoka girer. Balığın o kadar güçlü mücadele edebileceğini hiç düşünmemiştir. Balığın mücadele gücü karşısında şoka girer. Şokun geçmeye başlamasıyla heyecan verici ve çok yorucu mücadele kısmı başlar. Her an itibariyle psikoloji farklılaşır. Mücadelenin ilerleyen aşamasında avı sonuçlandıracak gücü kalmadığını fark eder. Yardıma ihtiyacı vardır. Usta kaptanın yardımı avın nasıl yapılması gerektiği ona öğretir. Bu aşamadan sonra daha az enerji harcayarak mücadele etmeyi öğrenir. Bu aşamada öğrenilen en önemli bilgi kaloma kullanımıdır.
Uzun süren mücadele sonrasında balık teknenin altında gözükür. Balığın teknenin altında dönerek yükselmesi avcıyı mest eder. Balık tekneye alındığında büyük bir sevinç patlaması yaşanır. Sonraki yarım saat içinde balık avına dair hissedilen bütün duygular değişim gösterir. Artık avcı bu büyük balığın bir can olduğunu anlar. Onu teknede tutmaya hakkı olup olmadığını sorgulamaya başlar. Bu süreç onu yakala bırak psikolojisine taşır.
Balık Avı Etiği Nedir
Balık avı, insanların karınlarını doyurmak ve balıktan alabilecekleri besin ihtiyacını karşılamak için yapılır. Ego tatminine yönelik olmaması gerekir. Ego tatminini gidermek için yapılacak balık avında, balık mutlaka geri bırakılmalıdır. Bu ahlaka ulaştığımızda, karşımızdakinin de bir canlı olduğunu kabul etmiş oluruz. Karşımızdakinin can taşıdığını bilmek ve sadece ihtiyacımız olanı almak gerekmektedir. İhtiyaç değilse, istediğimiz balık değilse, ufak balıksa ve avı yasak olan balıksa geri salmamız gerekir. Geri salma işlemi mutlaka balığın yaşayacağı şekilde olmalıdır.
Ayrıca avladığımız canlıya saygı ve sevgi beslememiz gerekmektedir. Karşısındaki canlıya saygı ve sevgi besleyen bir insan, her bir bireyi çok önemser. Avını incitmekten ve ihtiyacı kadar avlar. İhtiyaç kadar avlanan balığın tükenmesi mümkün değildir. Bu tercihler balık avı etiğinin bir sonucudur.
https://www.adrasanbalik.com/buyuk-balik-avlayabilmenin-yollari-neler-olabilir/.html
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/MDhSr1SELMc