Balık Turları :
İş ortamının stresi ile bunalmaya başlayan insanlar belli aralıklarla denize ulaşıp, balık avı ile rahatlayarak, üzerlerinde kendilerinde büyük baskı oluşturan, olumsuz elektrikten kurtulmak isterler. Denize dokunup, olumsuz elektriklerini suya boşaltırken, sesiz ve huzurlu doğanın sakinleştirici ortamında, balık avı yaparak keyiflenerek rahatlar ve kafa olarak dinlenirler. Balık avı gününün yorgunluğu bile, vücutları üzerinde masaj etkisi yaratarak, vücutlarının dinlenmesine katkı sağlar. Özellikle, başarılı bir balık avı günün sonunda, iyi bir uyku, onları bir sonraki iş gününe bomba gibi hazırlar…
Balık Avı Turu Başlıyor
Sabah sahilde buluşup, tekneye binerek Adrasan Sahilinden açılırız. Sahilden 200 -300 m açıldıktan sonra, yemlik Palamut avı için 7 cm rapaladan oluşan yüzey takımlarını denize bırakırken, katılımcı arkadaşlara, teknede olta kullanımı ile ilgili detaylı bilgi veririz. Çoğunlukla, katılımcılar daha önceden büyük balık avına katılmadıkları ve çıkrık makine kullanmadıkları için bu bilgi zorunludur. Katılımcılar, aldıkları bu başlangıç bilgilerini, ilk iki saatlik zaman diliminde, avladıkları balıkları çekerken ve oltaları defalarca bırakarak, pekiştirirler.
Katılımcılar, ilk 2 – 3 saatlik zaman dilimini yemlik Palamut veya Zargana avı yaparak tamamladığımızda, olta kullanımını öğrenmeye başlamışlardır. Artık, ikinci aşama olan büyük balık avına geçebiliriz. İkinci aşamada, tercihe bağlı olarak üç seçeneğimiz vardır.
1- Yemli Akya oltası ile dip sırtısı,
2- Dip rapalası ile dip sırtısı,
3- Jigging yöntemi,
Yemli Akya Oltası İle Dip Sırtısı:
Yemlik Palamut veya Zarganayı yem yaparak Akya oltasını hazırlarız. Akya oltası dememizin sebebi, bu takımlara, dip sırtısı yaptığımızda, %90 ihtimalle Akya gelir. Akya oltasını 40 – 60 m derinliklerde çekeriz. Bu yöntemde hedef Akya avı yapmaktır. Zaman zaman Sinarit, Fangri, Trança, Barakuda, Lambuka, Wahoo vb gibi büyük balıklarda gelir.
Dip Rapalası İle Dip Sırtısı
Dip rapalası ile dip sırtısını 10 – 30 m arasındaki derinliklerde çekeriz. Bu yöntemde genellikle, Sinarit, Lagos avı yaparız. Yemlik balık avı yapamadığımız zamanlar veya yemlik balıkların azaldığı ve avının zorlaştığı zamanlarda bu yöntem çok başarılı sonuçlat verir. Ayrıca, havanın nispeten sert ve akıntının jigging yapmaya müsaade etmediği zamanlarda da tercih ettiğimiz bir yöntemdir. Sinarit ve Lagos avı yapmak istiyorsak, bu yöntem en doğru seçenektir. Sinarit ve Lagos avını, %95 ihtimalle, bu yöntemle yaptık. Ayrıca jigging yöntemi, yorgunluk sebebi ile yapılamaz hale gelmişse, ava devam etmenin en doğru yoludur.
Jigging Yöntemi
60 – 160 m aralığındaki derin sularda av yapılması planlanıyorsa, balık da derin sudaysa, seçilebilecek yegane yöntemdir. Jigging için hava ve denizin nispeten düzgün olması gerekir. Bu kadar derin sularda demir atma imkanı olmadığı için, tekne fazla hareket ederse, yöntem çok yorucu olur. Paraşüt kullanılarak, jigging yapma olasılığı biraz daha arttırmak mümkündür. Ama yine de daha sert havalarda yapılamaz. Yapılsa da, uzun süreli olmaz. Havanın güzel olduğu zamanlarda, derin suda balık avı yapabilmenin yegane yoludur. Diğer yöntemlerle derin sularda balık avı yapmak hem çok masraflıdır, hem de çok zordur. Ancak, yemli sarkıtma, çapari ve barakadi yöntemleri ile olabilir. Ama bu üç yöntem, bizim tercih ettiğimiz yöntemler değildir.
Balık avı turunun ikinci aşamasında genellikle, yemli Akya oltası ile dip sırtısı yaparak, balık avı yaparız. Yem balığı avlayamazsak veya yem balığının az olduğu bir dönemse, diğer yöntemlerle balık avı yaparız. Özellikle, deniz suyunun 17 – 23 derece olduğu zamanlarda, dip rapala ile dip sırtısı veya jigging yöntemi daha doğru tercihlerdir. Denizin bu ısıda olduğu dönemlerde, Sinarit ve Lagos kıyılara yanaşırlar. Kıyılara yanaştıkları dönemde, aşırı avlanma istekleri ile kolay av verir konuma gelirler. Bu dönemlerde, bu balıkların avı kolaylaşır.
Büyük balık avına geçtiğimiz ikinci aşama, balık avı turu katılımcıları için birçok bilinmezliklerle doludur. Bu sebeple, büyük balık avında öğrenecekleri çok şey vardır. Her yöntem kendi içinde birçok değişik özelliği barındırır. Her yöntemin kendine özel bilgisini ve tecrübesini edinmek gerekir. Bu bilgiyi edinmek ve pekiştirmek, uzun çalışmalar gerektirir. Katılımcı açısından bu bilgiyi en üst düzey kullanmanın yolu, balık avı konusunda deneyimli bir tura katılmaktır. Kısa yoldan, büyük balık avı bilgisine erişmenin yolu, balık avı turlarıdır.
Balık Turları