RAPALALAR

Tanım:

Tahtadan, plastikten ve metalden balık formunda yapılmış ve balık gibi hareketler yapabilen sahte yemlere rapala denir.

Rapala İhtiyacı nereden doğmuştur:

Balık avı yapabilmek için öncelikle yem balığı avlamak gerekir. Yem balığını her zaman bulmak kolay değildir. En bol oldu zamanlarda bile zaman alıcı bir iştir. Keyif amaçlı balık avı yapılıyorsa, olayın bütünlüğü içinde, yem balığı avı da keyif verici ve eğitici bir uğraştır. Ama mesele, profesyonel anlamda balık avıysa, zaman önemlidir. En kısa zamanda, hedef balıklara ulaşmak için en önemli çözümlerden biri rapaladır. Hedef balık avına uygun rapala varsa, hemen rapala’yı kullanarak, balık avına başlanabilir.

Rapala (7)        Rapala (6)        Rapala (5)

Yem balığının az olduğu ve/veya av vermediği dönemlerde, balık avı yapmanın tek çözümü sahte yemlerdir. Sahte yemler içinde, en önemli yeri rapala alır. Rapala takıma bağlandığında, yem balığınızın yerini alır. Yem balığı peşinde geçireceğiniz zamanı, hedef balık peşinde geçirerek, hedef balığı avlama ihtimalinizi arttırmış olursunuz.

Rapalanın Yem Balığına Göre Avantajı:

Yem balıklarını hızlı çekmek, çoğu zaman güçtür. Hızlı çekilen takımlarda yem balıkları, büyük balığın ilk saldırısında, parçalanarak, çekilmesi imkansız hale gelebilmektedir. Rapala, hızlı çekmeye çok müsait olduğu gibi, Büyük balık saldırısında, çok fazla hasar görmez ve uzun süreler kullanılabilir. Üstelik birçok balık yakalamış ve çok yıpranmış yemler, sonraki balık avlarında büyük balıklar tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Tecrübelerime göre bu rapalalara, daha büyük balıklar atlamaktadır. Çünkü 5 – 6 büyük balık avından sonra gövdesinde büyük izler oluşmuş her rapala’yı bir büyük balık, bedeni yenilemiş, kaloma çok uygun olmasına rağmen koparmıştır. Bu tür rapaladan uzun süre elimde kalan hiç yoktur. Bu durum, koparan balığın büyüklüğünü anlatmaya yeterlidir. Çok büyük balıklar, istekle bir yeme saldırdıklarında, çok büyük güç uygularlar ve sıkı kafa darbeleri vururlar. Bu durumlarda, ilk şoku alabilmek adına kalomayı sonuna kadar açarım. Bu durumlarda, balığa 200 m kaloma verdiğim avlar oldu.

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EĞİTİMİ kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

RAPALALAR için 2 cevap

  1. Gönül Yahşi der ki:

    Sinaritler o rapalayı ne yapmış öyle. Sanki yemişler.

    • Menderes Yahşi der ki:

      O rapala ile pek çok Sinarit avı yaptık. Sinaritlerin dişlerinin etkisi ile o hale geldi. Bu tür çok tecrübeli rapalalar, hep daha büyük balıklar tarafından koparıldı. Bu tür rapaladan elimde kalan hiç olmadı. Hangi rapala biraz tecrübelense, gitme vakti gelmiş demektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.