TUR ŞEKLİ

Balık avı turuna çıktığımızda, neler yapıyoruz?

Sulu Ada ve Pırasalı Ada olmak üzere, iki tane tur istikametimiz var. Balık avı turuna çıktığımızda, öncelikle, hangi istikamete gideceğimize karar veririz. Bu kararımızı; hava şartları, rüzgarın istikameti ve şiddeti, dalga, balık durumu ve tercihimiz belirler. Karar verdikten sonra, Palamut için sırtı takımlarını, çıkrık oltalarına takıp, suya bırakırız. Palamut avı için sırtı takımlarını, mera olarak seçtiğimiz Sulu Ada veya Pırasalı Adaya kadar çekeriz. Yeterli yemlik Palamut‘u almışsak, sırtı takımlarını toplayıp, Palamut’u yem olarak kullanacağımız dip takımlarına geçeriz. Yemli dip takımlarını da, çıkrık oltalarıyla çekeriz. Yemli dip takımlarını 20 m. -60 m. aralığında çektiğimiz için, Palamut sırtısına göre, yavaş çekeriz.

Yemli dip takımlarında, Palamut haricinde, Zargana, Sübye, Kalamar, Kefal, Levrek, iri Melanur vb gibi. Parlak yöre balıkları da, yem yapılabilir.

Balık avı tur şekli:

Yemli dip takımına genellikle, Akya gelir. Büyük balık olması sebebiyle, genel tercihte, Akya’nın gelmesi yönündedir. Akya’nın dışında, Sinarit, Lagos, Orfoz, Fangri, Trança, Wahoo, Lambuka, Barakuda, Balon Balığı gelebilir. Eğer, yemli takım veya 20 cm civarı rapalalar, uygun çıkrık oltalarla açık denizde (kıyıdan 15 – 20 mil açıkta) çekilirse, Orkinos veya Kılıç Balığının da gelme olasılığı vardır.

Yem balıklarının az olduğu zamanlarda, iki farlı uygulamamız daha var. Birincisi; dip rapalası ile dip sırtısı. İkincisi ise Jigging.

Dip rapalası ile dip sırtısını, 10 m. – 30 m. aralığında çekeriz. Adrasan Koyunun dışına yaklaştığımızda (kıyıdan 3 km.) oltaları suya bırakırız. Dip rapalası ile dip sırtısını da yavaş çekeriz. Bu yöntemde, genellikle Sinarit, Lagos, Barakuda, Lambuka, Wahoo avlarız.

Jigging yapmak için bir çok mera var. Jigging yapacağımız yere kadar, Palamut’a bakarak gideriz. Meraya geldiğimizde, jigging avına başlarız. Meradan balık alamama durumunda, yer değişikliği yaparak ava devam ederiz. Jigging yöntemi, özellikle yeni başlayanlara biraz zor gelmekte. Bu yüzden, iki kişinin tek oltayı dönüşümlü kullanması, yorulanın dinlenmesine fırsat verir. Bazen de, tura katılanlar yanlarında Mercan Balığı için takım, kurşunu ve yemlerini getirip, jigging’den yoruldukları aşamada, Mercan Balığı avını denerler. Böylece, her iki kişi için de, av devam eder. Genellikle, jigging avında biraz ara veren, tekrar jigging  yapmaya başladıklarında, öncekine nazaran performanslarında artış olur. Bir süre sonra, jigging fazla yorucu olmaktan çıkar. Kişi jigging stilini oturttuktan sonra, pek yorgunluk hissetmez. Sporu sevenler için jigging, keyifli bir yöntemdir.

Ayrıca, yemli dip yönteminde ve dip rapalası ile dip yönteminde, 80m. – 160 m. aralığında olta çekmek mümkün değildir. Ancak bu derinliklere jigging ile ulaşmak mümkündür.

Jigging, son yıllarda, Türkiye’de çok moda olmuş bir av yöntemi oldu. Bir çok, balık avından vazgeçmeye başlamış kişi, jigging ile tekrar büyük balık avı yapmaya başladı. Bir çok, balık kalmadığı düşünülen yerde, Jigging ile büyük balık avcılığı yeniden canlandı.

Balık avı turları, senenin her zamanı yapılıyor mu?

Balık avı turlarımıza, senenin her ayı, hava ve deniz uygun oldukça çıkıyoruz. Balık turlarına katılmak isteyenlerin öncelikle, gelmek istediklerin, tarihi kararlaştırıp, bize cep telefonlarından kısa mesaj (GSM) atması gerekir. Rezervasyon için mutlaka, kısa mesajla (GSM)  istiyoruz. Kısa mesaj gelmeden rezervasyon kaydını yapmıyoruz. Rezervasyonunuzu yaptığımızda, size teyit mesajı atıyoruz. Mesaj istememizdeki  prensip, “sözler uçar, yazı kalır” dır.

Özellikle kış aylarında, rezervasyon gününe yakın tarihte telefon irtibatı kurarak hava durumunu değerlendiriyoruz. Eğer, hava tur günü iyi olacak gibiyse “gelin” diyoruz. Kötü olacağını düşünüyorsak “gelmeyin” diyoruz. Yaz aylarında, hava ile ilgili teyitleşmeye pek gerek olmuyor. Yine de, turun yaklaştığı günlerde, karşılıklı telefon irtibatında bulunmakta fayda vardır.

Tura, en fazla kaç kişi katılabiliyor?

Teknemiz, kaptanla beraber 4 kişiliktir. Dolayısıyla, tura en fazla 3 kişi olarak katılabilirsiniz.

Teknede can yeleği, can simidi var mı?

Teknede, 4 adet can yeleği, 1 adet can simidi, yangın tüpü ve ecza seti var.

Sezon zamanları ve tur saatleriniz nasıl?

Kış sezonunda (Kasım – Nisan arası) sadece Tam Gün olarak turlara çıkıyoruz. (Saat 07.00-16.30) (Kasım 2011 – Nisan 2012)

Yaz sezonunda (Mayıs – Ekim) sadece Yarım Gün ve Tam Gün olarak turlara çıkıyoruz.

Sabah Turu – (Saat 06.30-11.00) (Mayıs 2012 – Ekim 2012) Akşam Turu – (Saat 15.30-19.00) (Mayıs 2012 – Ekim 2012)

Tur günü geldiğinde, ne yapmamız gerekir?

Bir, iki gün önceden, yaptığımız telefon irtibatında delirttiğimiz saatte, Adrasan sahilinde, plajın sol köşesinde, teknenin demirli olduğu yerde buluşup, denize açılıyoruz.

Denize açılırken yanınızda; 200 gr. lık Jig, 9-11 cm. lik dip Rapalası (uzun metal gagalı) getirmenizi istiyoruz. Jigging ve Troling makine ve kamışını, kurşun takımları biz tedarik ediyoruz. Eğer, Jig ve/veya Troling makineniz ve kamışınız varsa ve turda kullanmak isterseniz, getirebilirsiniz. Ayrıca, kişisel ihtiyaçlarınızı, yiyecek ve içeceğinizi, şapka, güneş koruyucusu ve ilaçlarınızı getirmenizi tavsiye ederiz.

Makina Jig ve Rapala 1 150x150 TUR ŞEKLİ   Makina Jig ve Rapala 7 150x150 TUR ŞEKLİ   Makina Jig ve Rapala 6 150x150 TUR ŞEKLİ

Yakaladığımız balık ne oluyor?

  • Adrasan’da kalıyorsanız; kaldığınız yerde, kalmıyorsanız; her hangi bir yerde yaptırılıp, beraberce yenir.
  • Ben balığı, eşime dostuma göstermek istiyorum derseniz; balığın sevincini eşiniz, dostunuzla paylaşırsınız.


 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.