TANIM:
Barakuda, keskin dişleri, çok yüksek patlama hızı ve üstün manevra kabiliyetiyle, denizin en amansız avcılarındandır. Bütün bu çok üstün özelliklerine, sürü halinde avlanmalarını da eklersek, denizin dişlerini tarif etmiş oluruz. Dünyanın bazı bölgelerinde, köpek balıklarından daha fazla korkulan Barakuda türleri yaşam sürmektedir. Çok değişik türleri vardır. Bazılarının etinde, insanın sinir sistemini felç eden maddeler bulunmaktadır. Ülkemizde yaşayan türler, çok lezzetlidir ve yenebilir. Bildiğimiz kadarıyla, şimdiye kadar ülkemizde, problem oluşturabilecek bir türe rastlanmamıştır.
Barakudanın Avlanma Zamanları:
Barakuda, Akdeniz’de her mevsim avlanabilmektedir. Kış aylarında, hareket ve ses azalıp, ortam sakinleştiğinden, avı daha kolaydır. Barakuda, güneş ışığının etkisiz olduğu saatlerde avlanır ve kıyılara yakın olur. Güneş ışığının artmaya başladığı saatlerde, açık denizde derin suya çekilir. Gündüz saatlerinde, çok sakin, kimselerin uğramadığı, taşlık sığlıkların olduğu uzun kıyı şeritlerinde de bulunur. Bu tür yerlerde, ışığın durumuna bakmaksızın avlanabilirler. Gündüz hareketli olan yerlerde, ışığın azaldığı, el ayağın çekildiği saatlerde avlanmayı tercih ederler. Avlanmaya başladıkları saatler, av verdikleri saatlerdir.
Barakuda Avında Kullanılacak Yöntemler:
– Rapala ile sırtı çekerek: Yüzey ve dip rapalaları ile sabah erken saatlerde ve akşamları güneş battıktan sonra, Barakuda avı yapılabilir. Barakuda, taşlık ve kayalık yerlerde, baskın tekniğiyle, avlanmayı sever. Barakuda’yı derin sularda ve sığ sularda da avlayabiliriz. Işığın olduğu saatlerde derin sularda avlanmaya çalışılması, daha doğru olacaktır. Dip rapalası kullanırken, ağırlık kullanmadan sadece dip rapalası çekerek av yapılabilir. Yalancı yemle Barakuda avlarken, 2 – 4 mille sırtı çekmek gerekir. Bazı zamanlar, çok hızlıyken de yalancı yemlere atlayabilir. Hava iyice karardığında, dip rapalasıyla yapılan dip takımlarınında, rapalanın biraz üstünde ışık kaynağı da kullanılabilir.
– Yemli dip takımlarıyla sırtı çekerek: Bazı bölgelerde, güneş battıktan sonra, yemli dip takımlarıyla sırtı çekerek ya da durarak avlanılabilir. Güneş battıktan sonra, Akya oltası ile sırtı çekerken Barakuda avlanabilir.
– Jigging yöntemiyle: Yemli dip takımlarıyla Barakuda avlanan yerlerde, jigging yöntemiyle de Barakuda avlanabilir.
– Kıyıdan sahte veya canlı yemle: Kıyıdan rapala ile ata çek yaparak veya canlı balıkla, dip bekletmesi yaparak, Barakuda avı yapılabilir.
Barakuda Avında Kullanılacak Takımlar:
– 7 – 11 cm yüzey rapalası + rapala düğümü ile bağlanan 3 – 4 kulaç, 0,40 – 0,50 görünmez misina + fırdöndü + 0,70 misina üzerine, 50 gr ortası delikli kurşun ağırlık + fırdöndü.
– 9 – 11 cm dip rapalası + rapala düğümü ile bağlanan 3 – 4 kulaç, 0,50 – 0,70 görünmez misina + fırdöndü. Ağırlık veya daldırıcı aparat kullanmadan oltaya bağlanır.
– Palamut, Yazılı Orkinos, Tombik, Zargana, Kefal, Levrek vb gibi yemler + 6.0 – 7.0 kanca ağızdan taşıyıcı olarak + 3.0 – 4.0 üçlü kanca, anüsten 0,90 ip misina ile taşıyıcı kancaya düğümlenir + 0,90 misina 2 kulaç + büyük fırdöndü + 0,90 misina 3 – 4 kulaç + fırdöndü + 1,0 – 1,2 misine üzerine 10 – 14 adet 50 gr ortası delikli kurşun + büyük fırdöndü.
50 -100 gr jig + rapala veya uygun bir düğüm + 4 – 5 kulaç 0,70 mm 40 Kg çekeri olan görünmez veya normal misina + ip misinaya düğüm.
…