Zargana, testere gibi keskin dişleriyle, kendisi de çok iyi bir avcı olmakla beraber, bütün avcı balıkların çok sevdiği bir yem balığıdır.
Zargana Takımının Yapılışı:
Zargana avlarken, ipek floş kullanırız. İpek floş; çok ince ipten yapılır. Bu çok ince ipler, 6 – 8 cm çapında, ip yumağı şeklindedir. Yumağın her iki tarafında da düğüm vardır. İpek floş, 0,20 – 0,30 misina ile 3 – 5 kulaç beden kullanılarak, takım yapılır. İpek floştan oluşan 3 – 5 kulaçlık beden, takıma, fırdöndü veya her hangi bir materyal kullanılmaksızın, düğüm atılarak bağlanır. İstenirse, çapari şeklinde takım hazırlamakta mümkündür. Bu durumda, bir takımla birden fazla Zargana avlama şansı elde edilebilir.
Zargana Takımının Kullanılışı:
Zargana takımı, tekne 2 – 4 mil hızla giderken, 20 – 40 m uzunluğunda denize salınır. Zargananın az olduğu ortamlarda, mesafe uzatılıp, kısaltılarak denemeler yapılabilir. Takımı sırtı çekerken, ufak ufak sallayarak, kıskandırma yapılmasında fayda vardır. Zargana, takıma hamle yaptığında, ipeğe dolanması için takım; ya gevşek tutulmalı, ya da kaloma, olta serbest akışa geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Zargana asıldığında, 20 -30 m takımı boşaltmasına izin verilerek, yorulması sağlanmalıdır. Zargana, ilk hamle yaptığında, direnç gösterirsek, Zargananın testere gibi dişleri, ipek floşu keser. Bu durumda, hem ipek floştan, hem de Zarganadan oluruz.
Zargana İpek Floşa Nasıl Yakalanır? :
Bir Zargananın, 1/8 i gagadır. Gaganın üst ve alt çenesinde, 1 mm den kısa aralıklarla dizili, 1 – 2 mm uzunluğunda, çok keskin dişler vardır. Zargana çenesini kapadığında, dişler arasındaki mesafe 0,5 mm ye düşer. Bu dar aralık, ipek floşun sıkışması için yeterlidir. Bur da önemli mesele, çok keskin olan dişlerin, ipeği kesmemesi için, takımın serbest olmasıdır. Zargana ipek floşa hamle yaptığında, gagasına bir şey takıldığını hisseder hissetmez, dönmeye başlar. Dönmek, bütün uzun formdaki balıkların ortak davranışıdır. Bu dönme esnasında, ipek floş yumağı, dişlerine ve gagasına dolar. Bu olduğunda, Zargananın kurtuluş şansı kalmaz. Zarganayı tekneye aldığınızda, ipek floşu gagasından ve dişlerinden kurtarmak, çoğu zaman mümkün olmaz. Olsa da, ipek artık kullanılamaz. Yenisi bağlanarak, ava devam edilir.
Zarganalar kıyılara çok fazla sokulmuş bir arada duruyorlarsa, bunun iki sebebi vardır.
– Kendisi avlanıyordur. Kendisi avlanırken, kıyının açığına kadar çıkar ve avın peşinde koşturur. Zargana avlanırken, suyun yüzünde bıraktığı belirgin izlerden, belli olur. Zargana avının peşinde koştururken, arkasında belirgin dalgalanma hareketleri bırakır. Bu dalgalanmalara bakarak, ne tarafa doğru hareketlendiklerini görebiliriz. Avlanırken, etrafa dağılmış vaziyette olurlar. Değişik boy grupları, öbek öbek etrafta dolaşarak av yaparlar. Onlar av yaparken, avcıların dikkatini çektiklerinden, hemen avcıların iştahı kabarır.
– Zarganalar avlanmaya başlayınca, ortamda oluşan elektrik, ses ve kan kokusu daha büyük avcıların iştahını kabartır. Büyük avcıların, ziyafete katılması için davetiye çıkmış olur. Büyük avcılar, Zarganaları avlamak için kıyılara sokulmaya başladığında, Zarganalar, avladıkları daha ufak balıklarla beraber, kıyılara yönelirler. Tam bu aşamada Zargana, hem avcı, hem de av konumundadır. Zarganalar, kıyılarda çok yoğun olarak bulunuyorsa, etrafta daha büyük balıklar vardır.
Zargana avı genellikle, Zarganaların kıyılarda yoğunlaştığı dönemde yapılır. Biz Zarganayı, yen yapmak amacı ile avladığımızdan, Zarganayı sınırlı sayıda avlarız. Genellikle, canlı yem olarak kullanırız. Bu dönemlerde, Zargana yakalamak kolay olduğundan, ihtiyaç fazlasını avlamayız. Zarganayı avladığımız yerin biraz açığında, büyük balık avı yaparız.
…