Balık Turu Nedir?
Balık turu, şehirde yaşayan insanların yoğun iş tempolarından uzaklaşıp, denizin huzur verici ortamında balık avı heyecanını yaşayarak hayatlarına güzel bir pencere açmak için katıldıkları bir aktivitedir.
Balık Avı İnsanı Geliştiren Bir Hobidir
Balık avı turundan keyif alıp kendisine uygun bir uğraş olarak görenler, bu aktiviteyi hobi olarak benimseyerek yapmaya başladıklarında, artık günlük hayatlarına anlam katan bir açılımları olur. Bu açılım onların hayatlarını daha rasyonel düzenlemelerini ve disiplinli çalışarak kendilerine bu hobiyi yapacak vakit ayırmalarının sağlar. İstekle yapılan her hobi insanı canlandırıp motive ettiği için uyanan zihinler daha aktif çalışarak, yeni açılımlar ve yollar bulmak konusunda aktif hale gelirler. Bu şekilde hobisine kanalize olan beyin yeni yöntemler geliştirerek, hobinin daha üst düzeyde uygulanmasını sağlar. Zincir bu şekilde devam edince kişi hobisinde ustalaşmaya başlayarak, o uğraşın gelişimine katkıda bulunmaya başlar. Aynı hobiyi yapanlarla bilgisini paylaştıkça bilgi çoğalarak büyür ve ulaşabileceği en üst noktaya doğru ilerler.
Balık Avının Hobi Olması
Balık avı, bilinen en eski uğraşlardan biridir. İlk zamanlar karın doyurmak için zorunlu olarak yapılırken, insanların toprağı işlemeye ve demire şekil vermeye başlamasıyla yan uğraş haline gelmiştir. Sonrasında yine karın doyurma işlevini devam ettirirken aynı zamanda insan için dinlence, mevcut iş temposundan uzaklaşma ve değişiklik yaparak yenilenme fırsatı olmuştur. Yenilenen insan her zaman işini daha verimli yapabilmektedir.
Günümüzde Balık Avı Hobisi
Günümüzde hobi, insanların sosyal paylaşımlarına konu olan en önemli uğraşlardandır. Güzel bir trofe avı yapıldığında önce çevrenizde, sonra sosyal medya aracılığıyla dünyada konuyla ilgilenenler arasında sizi tanımayan kalmaz. Balık avı konusunda usta mertebesine çıkmış kişilerin avları sosyal medyada dönüp durarak yeni hit’lere imza atmaya devam eder. Bu aynı zamanda bir sosyal statü kaynağı da olmaya başlamıştır. Güzel bir uğraş ve sizi izleyen geniş bir çevre oluşur. Bu çevrenin motivasyonuyla hobi ulaşabileceği en uç noktaya taşınmaya başlar. Bu durum aynı zamanda büyük bir turizm hareketinin de tetikleyicisidir. Bu hobiyi yapmak için çağrıda bulunan insanlar, büyük bir kitlenin balık avı düzenlenen sahillere akmasını sağlayarak, o bölgelerin turizm faaliyetine önemli katkı sağlarlar.
Bu hobiyi benimsemiş insanların en önemli görevlerinden birisi, denizi temiz tutma çabalarına katkı sağlamak ve balığın çoğalması için küçük balık avından vazgeçerek büyük balık avına yönelmesidir. Ufak balık avı ile kimse usta balıkçı olamaz. Buna en büyük kanıt; balık avı turlarımıza katılan pek çok insanın oltasına büyük balık vurduğunda, balıkla mücadele esnasında sarf ettiği şu sözlerdir “şimdiye kadar hiç balık avcılığı yapmamışım. Böyle bir mücadele görmedim“. Evet, balık avı mücadele gerektirir. Balığı çekerken balığın da kaçma şansının olabileceği ve güçlerin mümkünse balık lehine olduğu bir av olmalıdır. Balıkla mücadele ederken verdiğimiz uğraşla, balığı hak etmeliyiz. Uğraşıp yorulmadan yapılan av, bence av değildir. Avlanan büyük balık insana balık avının ne olduğunu öğrettiği gibi, kendi içinde sakladığı psikoloji yapıyla insana yeni alışkanlıklar da kazandırır. Örneğin birden fazla balık avlamamak gibi.
Niçin Birden Fazla Balık Almıyoruz?
Büyük balık oltaya vurduğunda, şiddetle kalomayı boşaltmaya başlar. Bu kadar büyük bir güç beklemeyen avcı, bir süre kendini şoktan kurtaramaz.
– Bu ne büyük bir güçtür böyle…!,
– Bu balığı çekmeyi başarabilecek miyiz…?
– Bu takımlar bu balığı çekmek için yeterli olacak mı…?
– Ben bu kadar büyük bir güç beklemiyordum…!
– Balık kaçar mı…?
– Allahım, bu balığı kaçırmayalım…!!!!!!!!!!
– Ben çok yoruldum. Bu balığı çekmek tek başına mümkün mü…?
– Balığı tekneye nasıl alacağız, kepçe, kakıç, zıpkın, top, tüfek var mı…!!!!….?
Bu soruların sonu gelmez. Bu nasıl bir psikolojidir. İnsan, balık oltaya asıldığında, balıkla beraber aklını kaybeder. Böyle bir ava hiç hazır değildir. Bu sebeple ne yapacağını bilemez. Önceden uygulamalı psikolojik hazırlık gerekir.
Büyük Balık Avına Hazırlık
Büyük balık avına başlarken önce balık oltaya nasıl vuracağını gösteririz, sonra ne yapması gerektiğini anlatırız. Problem durumunda nasıl davranmamız gerektiğinden bahsederiz, en son olarak kulaklarının her şarta bizde olmasını tavsiye ederiz. Çünkü şartlar değişkendir. Her an yeni problemlerle karşılaşma olasılığı vardır. Mesele, o problemleri hızlı ve doğru şekilde çözebilmektir. Eğer problemleri hızlı bir şekilde çözemezseniz, en iyi ihtimalle balığı kaybedersiniz. Büyük balık asla hata affetmez. Büyük balık karşısına hazır çıkmazsanız sonuç hüsrandır. Bu yüzden hızlı çözüm üretecek, tecrübeli bir tur lideri şarttır. Bütün problemlerin üstesinden gelip, balıkla sonuna kadar mücadele ederek balığı tekneye almak gerekir. Bu şekilde gerçekleşen mücadeleden sonra, sonsuz hazza ulaşan insan için balık avı biter. Bu kadar mücadele ve emeğe konu olan ava saygı duymamak mümkün değildir. Bu yüzden, büyük balık avı yapan her avcının kalbi yumuşar ve ilk yarım saat içinde “bu balığı almasa mıydık?” sorusu beynini yemeye başlar. Balık o kadar büyüktür ki, “bu balığa kıymaya hakkımız var mıydı?” diye sorup duyarız. Bu gelecek avlarda balığı bırakmak için sizi hazırlayan bir duygudur.