Balığı Tekneye Alma Teknikleri :
Uzun zaman hayalini kurduğumuz trofe avı yakalayıp, tekneye kadar çektikten sonra, sıra balığı tekneye almaya gelmiştir. Balığı tekneye almak için pek çok yöntem vardır. Bu yöntemlerden hangisini uygulanacağı, balığın yorgun veya dinç olarak teknenin yanına gelmesine göre değişir. Balığı teknenin yanına yorarak getirmişsek, tekneye almak nispeten daha kolaydır. Yorgun balık çok fazla direnç göstermeyeceği için bize en kolay gelen yöntemi veya en iyi uyguladığımız yöntemi kullanabiliriz. Mesele, balığı yormadan teknenin yanına getirmişsek, ne yapacağımızdır?
Bazı balık avlarında, balık inadına oltaya doğru yüzer. Bu davranışı bizde ufak balık hissi uyandırsa da, başlangıçtaki vuruş şekli, aslında ne olduğunu az çok söyler. Balığın büyük mü, küçük mü karar verirken olayın bütününü düşünmek daha doğrudur. Bu kararı vermekte zorluk çektiğimiz durumlarda, gelen balığı mutlaka, teknenin altına yaklaşırken gözlemek gerekir. Ufak balık beklerken, büyük balık çıkabilir. Bu durumda, kalomayı gevşetip, balığın teknenin yanında mücadele etmesine ve yorulmasına izin vermemiz gerekir. Balık avı açısından, avın en keyifli anı aslında bu andır. Bu durumlarda fırsatlar eşittir. Hata yaparsak, balığı kaybederiz. Hata yapmayıp, sabırlı bir şekilde balığın kalomadan alarak yorulmasına izin veren bir mücadele sergilersek, balık bir süre sonra yorulur. Tekneye almak kolaylaşır. Bu durum gösteriyor ki, balığı tekneye almanın en kolay yolu, balığı yorarak çekmektir. Balığı bir an evvel tekneye alma düşüncesinden vazgeçip, mücadele ederek balığı yormalıyız. Balık yakalandıktan sonra geçen her süre, bizim lehimizedir. Geçen sürede, balık avının keyfini yaşamaya çalışmak ve hiç acele etmeden çekmek, balığı bize kazandıracaktır.
Yinede bazı durumlarda balığı yoramadan tekneye almak zorunda kalabiliriz. Bu durumda yapılması gereken en bilindik yöntem, kepçe kullanmaktır. Uzun saplı veya sapı uzayabilen, katlanabilen bir kepçe işimizi görür. Kepçe kullanırken, balığı çeken kişi, balığın kafasını sudan çıkarmadan teknenin yanına getirirken, balık kepçesini tutan, kepçeyi suya daldırarak bekler. Balığı çeken, kepçeye yaklaştığı aşamada, balığı sudan çıkarırken, kepçeyi tutan balığın altına girer. Ama balığı kepçe ile almaya çalışmaz. Balığı çekenin hareketlerini, eş zamanlı bir şekilde izler. Balık o aşamada, oltadan düşecek olursa, kepçenin içine düşer. Kurtulmazsa, balığı hiçbir şekilde kepçelemez ki, kancalar kepçenin filesine takılmasın. Kepçeyi bir emniyet olarak kullanır.
Balık avı yaptığımız tekne yüksek bir tekneyse, kakıç kullanarak balığı almaktan başka seçenek yoktur. Balık tekneye yaklaştığında, kakıç kullanan kişi, kakıç’ı balığa takarak yukarı alır. Balık teknenin yanına yaklaştırıldığında, kakıç balığın altına yaklaştırılıp, ani bir yukarı çekme hareketiyle, balığa takılır. Balık, kakıç vasıtasıyla yukarı çekilir. Kakıç takıldıktan sonra, yukarı çekme işlemi, mümkün olduğu kadar, kesintisiz olmalıdır. Kısa süreli duruşlara, balık ani tepki verebilir.
Balık teknenin yanına getirildiğinde, ağız kısmına yanaştırdığımız kıskaç kol vasıtası ile alabiliriz. Kıskaç kolu balığın ağzında tutmak istediğimiz yere yanaştırdığımızda, düğmesine basarak, kıskaç ağzın kapanmasını sağlayarak alınır.
Bir başka yöntem de, balık teknenin yanına geldiğinde, solungaçları ile yanağı arasına elimizi sokarak alabiliriz. Bu yöntem biraz tecrübe ister. Bu işlemde, mutlaka eldiven kullanılır. Bazı balıkların solungaçları dikenimsi, keskin bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bu yöntemi kullanırken, dikkatli olup, elimizi solungaçların içine sokmadan, solungaçlarla, yanak arasına sokmak gerekir.
Balık küçükse, iyi geçmişse, balığı kaldıracak bir takımsa; balığa yakın bir yerden takımı tutarak, tekneye çarpmadan, tekneye doğru eğik bir düzlemde, kesintisiz bir hareketle almak gerekir. Bu hareketi kesintisiz olarak yaptığımızda, balığı küpeşteden 10 -15cm yukarı kaldırarak yaklaştırırken, kancadan kurtulsa bile, tekneye düşecektir. Bu alma hareketinde, balığı sudan kesmeye kara verdiğinizde, seri ve kesintisiz hareket edin. Kancaların nereye geçtiğini mutlaka kontrol edin.
Balığı Tekneye Alma Teknikleri