BALIK AVI TEHLİKELERİ

Bu tehlikeleri, kullanılan malzemeden ve avlanan balıktan kaynaklı tehlike olarak sınırlayarak bahsedeceğim. Bunların dışında sayılabilecek pek çok tehlike vardır.

Yanımızda Bulundurulması Zorunlu Olan Malzeme Listesi:

– Ecza seti
– Keskin bir bıçak veya çakı
– Uzun sivri burun pense
– Üçgen eğe
– Yan keski
– Su geçirmez fener
– Amonyak ve termosta sıcak su

Balık avına başlarken, karga burun pense, yan keski kolay erişebileceğimiz bir yerde olmalıdır. Keskin bıçak, herkesin kolayca erişebileceği bir yere konmalıdır. Mümkünse yedeği, kolay ulaşılabilir bir yerde olmalıdır. Bu malzemelerin yeri, teknedeki herkes tarafından bilinmelidir.

BALIK-AVI-TEHLİKELER (4)        BALIK-AVI-TEHLİKELER (3)        BALIK-AVI-TEHLİKELER (2)

Kullanılan Malzemeden Kaynaklı Tehlikeler:

El oltası kullanıyorsak, olta denize salındıktan sonra, teknede mücadele için kalan misinanın bir şamandıraya sarılı olması gerekmektedir. Teknenin zemininde, serbest vaziyette sağılmış misina bulunmamalıdır. Sağılmış misina varsa, ayaklardan uzakta bulunmalıdır. Mümkünse, sağılan misina büyük bir kova içinde olmalı ve balığı çekerken de misina kovanın içine toplanmalıdır.

Çıkrık makine kullanırken, makinenin misina kılavuzunun sağa sola hareket ettiği bölüme el kesinlikle sokulmamalıdır. Misina kılavuzu sağa sola hareket ederken parmaklar araya sıkışabilir. Parmaklarımız yaralanabileceği gibi, misina kılavuzu kullanılamaz hale gelebilir.
Çıkrık makine de ip misina sarılıysa, olta denize bırakıldıktan sonra, ip misina kesinlikle elle tutulmamalıdır. Özellikle üzerinde gam (ip üzerindeki burkulmalar) barındıran ipler, kesinlikle tutulmamalıdır. Gamlı ipler, çok çabuk parmaklarınıza, elinize dolanma potansiyeline sahiptir. Balık oltaya takıldığında veya olta bir yere takıldığında, ip kalomadan şiddetle boşalırken, üzerinde oluşan titreşimle, elimize dolanabilir. Çıkrık olta kullanılıyorken, ip hiçbir sebeple tutulmamalı, bütün çekme işlemleri, olta ile yapılmalıdır. Bu durumlarda yapılması gereken, sadece çıkrık makineyi sarmaktır. İpi tutmak değil.

Avlanan Balıktan Kaynaklı Tehlikeler:

Balık tekneye çekilirken teknenin yanına geldiğinde, hangi balık olduğu, kancaların nereden geçtiği, takımın balığı kaldırmak için yeterli olup olmadığı, nasıl alınmasının uygun olduğu kontrol edilmelidir. Balığın ne olduğu çok önemlidir. Gelen balık Trakunya, İskorpit, Müren gibi o an itibariyle zaralı olabilecek türlerden olabileceği gibi, dişli balıklarda da olabilir. Bu tür durumlarda, kancaların nereden geçtiği, balığı taşıyıp taşımayacağı ve tekneye alma şeklimiz çok önem kazanmaktadır. Belki de, tekneye hiç almadan, teknenin yanında gerekli kurtarma işlemini yapmak gerekir.

Kancaların Elimize Batma Tehlikesi:

Balıkları tekneye aldıktan sonra, kancaları çıkarma aşamasında, kancalar elimize batabilir. Kancanın elimize batması durumunda, kancaları geri çekerek çıkaramadığımız için, girdiği yönde çevirip uçunun dışarı çıkmasını sağlamalıyız. Kanca diğer taraftan çıktığında, uç kısmını yan keskiyle keserek, geri yönde çevirerek battığı yerden çıkarabiliriz.

Jigging yöntemiyle balık avı yaparken en çok dikkat edilmesi gereken, jig kancalarının vücudumuzda delip geçemeyeceği kemik olmadığıdır. Ufak bir yanlış harekette, jig kancası delip geçer. 5.0 – 10.0 arası kancalar çok kalın olduğu için yan keski ile kesmek mümkün değildir. Bu kancaları, batikon ile dezenfekte ettikten sonra, giriş yönünde devam ettirerek çıkartıp, üçgen eğe ile keserek çıkarabiliriz. Kanca çıktıktan sonra yara, batikonlu pamukla sarılıp, en kısa sürede bir sağlık kurumuna gösterilmelidir.

Kanca çıkarma işlemini yapmak çok aciliyet gerektirmiyorsa, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Unutmayın, kalın kancaları kesmenin en kolay yolu, üçgen eğedir.

Önemli Bilgi:

Denizanası gibi yakıcıların sürtündüğü yerleri yıkamak için dayanabileceğimiz kadar sıcak su, Sokan balıkların zehirlerini etkisiz kılabilmek için de amonyak, mutlaka teknede her zaman bulunmalıdır. Amonyak ve sıcak su yoksa veya yetersiz kalırsa, en kestirme çözüm ÇİŞ dir. Çişimiz, 37 derece ısıya sahiptir ve içinde amonyak barındırmaktadır. Yakan zehirler, genellikle protein içerikli olduklarından, sıçak suda eriyerek elimine olurlar. Amonyak da, sokan balıkların zehrini elimine etmede faydalıdır.

Balıkların ağzının iç kısımlarına takılan kancaları çıkarmak için balığın ağzının içine kadar elimizi soktuğumuzda, elimizin üstü çizilirse, mutlaka batikon ile temizlenmelidir. Balıkların ağzında bulunan bakteriler, yaraların uzun süre kapanmasına mani olur. Batikon bu etkiyi yok ederek yaranın çabuk iyileşmesini sağlar.

 

 

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EĞİTİMİ kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.