Jigging Yöntemi –
Jigging Yöntemi İle Balık Avı –
Jigging genel anlamda, dikey sırtı şeklidir. Tekne, uygun merada durdurularak yapılır. Tekne durmuş vaziyette olduğundan, jig dibe değene kadar bırakılır, dibe değdiğinde, makine açma-kapama kolu kapatılarak, sarsak hareketlerle, kaçan balık imajı yaratılmaya çalışılarak, dipten bir miktar çekilip, tekrar geri bırakılarak devam edilir. Akıntı, rüzgar veya başka bir etkenle, teknenin sürüklenmesi fazlalaştığında, jig takımımız yatay duruma geçtiğinden, jig takımı yukarı çekilerek, yeniden dikey olacak şekilde atılarak, jig avına devam edilir.
Çok çeşitli formlarda jig’ler imal edildiğinden, jig formuna bağlı olarak, jig’in sudaki hareketi farklılık gösterir. Bazı günler bir form iş yaparken, bazı günler başka bir form iş yapar. Ayrıca, her formdaki jig’in değişik renkleri de vardır. Balık avında, renklerin önemi de çok fazladır. Derinlik, ışık, suyun berraklığı, ışığın kırılma açısı, akıntı, rüzgar, balığın o dönemde bulabildiği av ve bunun gibi faktörlere bağlı olarak, balığın tercih ettiği renkler değişiklik gösterir. Bu sebeplerle, jigging yöntemini kullanırken, belli aralıklarla, elimizde bulunan jig’leri deneyerek, jigging yapmalıyız. Belli periyotlarda jig değiştirmek, av verimliliğini arttırıcı bir seçimdir.
Jigging yaparken; hafif ve esnek bir kamış, seri ve hafif bir makine, ince ve sağlam bir ip, görünmez ve sağlam bir beden, çok miktarda jig, mücadele kemeri, balık bulucu, dengeli bir tekne, nispeten sakin bir deniz, hareketli bir müzik, balık avına istekli ve kondisyonlu arkadaşlar, iyi bir rehber olan kaptan, güzel bir ortam ve en önemlisi kısmet lazımdır. Bütün bunlara sahipseniz, balık avının çok verimli geçmesi, muhtemeldir.
Kısmet, balık avında en önemli unsurdur. Kısmetin en önemli unsur olduğunu kabul etmekle beraber, o gün kısmetimizin olup olmadığını bilme olasılığımız olmadığından, bize düşen, azim ve kararlılıkla rızkımızı aramak ve çok çalışmaktır. Bundan dolayı, yorulmamıza rağmen balık gelmiyorsa, “balık yok” deyip balık avından vazgeçmek doğru değildir. Büyük balık avı, sabır ve azim gerektirir. Umudunu hiç kesmeden, azimle uğraşan herkes büyük balık avı yapabilir. İnsan ancak, azimle uğraşırken kendine devamlı sorduğundan, bu sorulara bulduğu cevaplarla, bilgisini arttırabilir.
Jigging Yöntemini ilk defa deneyeceklerin durumu:
Jigging yöntemine yeni başlayanlar; öncelikle kamışı nasıl tutacaklarını, makineyi nasıl kullanacaklarını öğrenmesi gerekir. Bu konuda biraz deneyimi olanlar için, jig yapmak daha kolaydır.
Kamışın, hangi elimizle tutuyorsak, kamışın sapını o kolumuzun koltuğunun arasına sokup, hafifçe sıkıştırırız. Makinenin kamışa bağlantı kısmını, kamışı tutan elimizin işaret parmağı ile sonraki parmağı arasına alarak, kamışla beraber, yumuşak bir şekilde kavrarız. Bu bölümü sıkı tutarsak, bir süre sonra elimizin içi su toplar. Elimizin içinin su toplamasını önlemenin yolu; yumuşak bir şekilde tutmak, ya da eldiven kullanmaktır. Uzun sürelerjigging yapacaksak, her zaman eldiven kullanılmasında, elimizin içinin sertleşmemesi açısından fayda vardır. Diğer elimizle, makinenin sarma kolunu tutup, sarma işlemini yaparız.
Jig’i denize bırakıp, serbest bir şekilde dibe inmesini bekleriz. Jig dibe indiğinde, hemen makinenin açma-kapama kolunu kapatıp, kamışı sarsak hareketlerle yukarı doğru kaldırıp, aşağı indirmeye başlarken, makineyi hızla sararak, ipin boşluğunu toplarız. Bu aşamada, kamışı biraz yavaş indirmekte fayda vardır. Kamışı yavaş indirerek, ipin kamışın başına sarılmasını önlemiş oluruz. Bu sarsak sarma hareketlerini, jig’i dipten bir miktar kaldırana kadar yaparız. Buna bir oran vermek gerekirse; 80m derinlikte jigging yapıyorsak, sarsak hareketlerle jig’i dipten 10 – 20 m. yükseltmek yeterli olacaktır. Sonra açma-kapama kolunu açarak jig’in dibe kadar serbest düşmesine izin veririz. Dibe ulaşınca, hemen açma-kapama kolunu kapatarak, jig’i dipten biraz kaldırıp, sarsak hareketlerle yukarı çekme hareketlerine başlarız. Jigging bu şekilde devam eder ta ki, balık asılana veya olta yatay pozisyona geçene kadar. Her iki durumda da olta yukarı çekilir.
Jigging yöntemini yeni deneyenler, ilk denemelerinde çok çabuk yorulurlar. Bu yüzden, ilk jig ile balık avlarında, tek jig oltasını birden fazla kişi sıra ile kullanırsa, her dinlenmeden sonra, sırası gelen bir önceki denemesinden daha iyi performansla jigging yapar. Her deneme ve dinlenmeden sonra, daha iyi koordinasyonla geri dönen avcı, bu işten bir süre sonra zevk almaya başlar. Bir de balık avı yaparsa, artık kim tutar onu. Balık avı dönüşü, ilk işi kendine jig takımı düzmek olacaktır.
Jigging Yöntemi ile balık avı yapıldığında:
Jig, sarsak hareketlerle yukarı alınırken, balık oltaya yakalandığında, olta taşa takılmış gibi ağırlaşır. Hemen akabinde balığın basmasıyla, kaloma akmaya başlar. İlk anlarda balığın gitmesine izin vermekten başka çare yoktur. Bu balığın gücünün en fazla olduğu, ilk anki enerjisini harcaması için gereklidir. Eğer, balığın taşa girme olasılığı varsa, tekneyi hemen taşlık bölgeden uzaklaştırmaya çalışmak ve bir tık kalomayı sıkmak yeterli olacaktır. İlk beş, on dakika balığın basmasına müsaade ederek balığı yorduktan sonra, aktif kalomakullanımına geçilebilir.
Bazen balık, anlamsız şekilde oltanın üzerine yüzebilir. Bu anlarda, kalomayı hiç sıkmadan, oltayı toplayabildiğiniz kadar toplayın. Balığın basmak için, oltayı germeye başladığını hissettiğiniz anda, kamışın uçunu denize doğru indirerek, balığın ilk darbesini bertaraf ederken, kalomadan kolayca almasını sağlayarak, yorulmasını sağlayın. Balığın hırçın bir şekilde basmaya çalıştığı her an, bu yöntemi kullanın. Bu şekilde, misinanın kopmasını engellediğiniz gibi, balığın yırtılmasına da izin vermemiş olursunuz. Balığı çekmek, karşılıklı gelgitlerle devam eder. Balıkla mücadele ederken, geçen her dakika bizim lehimizedir. Her geçen dakikada, balık biraz daha yorulur.
Balığı teknenin yanına getirdiğinizde, hiç acele etmeyin. Önce, kancanın nereden geçmiş olduğunu görmeye çalışın, eğer sağlam bir yerinde değilse, balığı tekneye almak için bir çözüm bulmanız gerekir. Aslında, bu olasılıkları önceden düşünerek hazırlıklı olmak, en iyisidir.
Balık avında kepçe kullanırken, kepçeyi balığı alacağınız an suya sokup sabit tutun, alığı çeken, balığı kepçenin içine doğru getirsin. Balığı kepçelemeye çalışmayın. Bu esnada, kepçe balığa çarparsa, balık kendini kurtarmak için son bir gayretle basacaktır. Mümkün olduğu kadar seri hareketler yapın. Balığı, kepçe ile kaldırmaya çalışmayın. Balığı elle veya metal tutacakla tutup kaldırırken, kepçeyi, balığın düşme ihtimaline karşı altında tutarak, balıkla beraber hareket edin.
Büyük balık avında en iyisi, kakıç kullanımıdır. Kakıç ve kepçe yoksa, elinizle almayı deneyin. Küpeştesi suya yakın teknelerden balığı elle almak kolayken, küpeştesi yüksek teknelerde zordur. Küpeştesi yüksek teknelerde, en doğru yöntem, kakıçla almaktır. Balığı alırken en çok dikkat edilmesi gereken, olta ile balığı sudan kaldırmaya çalışmamak ve balık basmaya çalışırken misinayı gergin tutmamaktır. Balık kafa vururken, kolumuzu baskının geldiği yöne doğru uzatırken, gerekirse, elimizi gevşeterek, elle kalomavermektir. Kısa mesafede balık her zaman avantajlıdır. Direnç gösterilmesi durumunda, misinayı koparabilir, kendini yırtarak kancadan kurtulabilir. Bu problemlerle uğraşmamanın yolu, balığı çekerken yormaktır. Bitkin gelen balığı tekneye almakta, kolay olur.
Jigging Yönteminde kullanacağımız kamış ve makinenin temel özellikleri:
Jigging yönteminde kullanacağımız kamış; hafif, sağlam ve esnek, sapın yekpare sünger olmalıdır. Kamış sapının bir kısmı boş olanlar, koltuk altına zarar verebilmektedir. Uzun boylu olan kişilerin, kamışlarının sapının da, koltuk altlarının rahatsız olmaması için, biraz uzun olması gerekir. Kamışın esnek olması, jigging ritminin daha iyi olmasına büyük katkısı olacaktır. Esneklik, daha az yorulmanızı sağlayacaktır. Esnek olmayan kamışlar sizi daha çok yorar. Makine sabitleme somunlarının metal ve makineyi üstten sabitlemesi, kamışın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Plastik somunlar, geçen zamana ve güneş etkisine bağlı olarak, gevreyerek kırılganlaşmaktadır. Ayrıca, plastik somunların darbe dayanıklılığı, geçen zamana bağlı olarak, azalmaktadır.
Jigging yönteminde kullanacağımız makine; hafif, seri, devir hızı yüksek, sağlam olmalıdır. Jigging yönteminin temel vazgeçilmezi, jig makinesidir. Jigging için ayırdığınız bütçenin büyük bölümünü, jig makinesi için harcayın. Balık avını keyifli kılacak temel malzeme makinedir. İyi bir makineyi, birkaç değişik kamış ile kullanarak, balık avı keyfinizi ve başarınızı arttırabilirsiniz.
Derin sularda balık avı yapmak isteyenler, daha büyük balık avı düşünenler için,çıkrık tarzı jig makineleri daha uygun seçenektir. Bu makineler, klasik tarz makinelere göre, daha ucuzdur. Çıkrık tarzı jig makineleri ucuz olmakla beraber, daha üst düzey teknik özellikler sunabilmektedir. Dar bütçeler için, daha verimli çözüm olabilir. Sağ kol terciği açısından da, daha iyidir. Genellikle, misine kılavuzu olmaması, yeni başlayanlar açısından bir dez avantaj oluşturmaktadır. Alışınca, bu özellikte, avantaja dönüşür.
Jigging Yönteminde kanca kullanımı:
Jig kancası, jig’in eninden daha geniş ağızlı olmalıdır. 7, 8, 9 , 10 numara kancalar uygundur. Büyük ve kalın kancalar balığa geçtiğinde, geçtiği yeri iyi kavradığından, yırtılma problemlerini en aza indirerek, balığın kurtulmasına mani olacaktır.
Jigging yöntemi, size bir çok kancayı kullanma imkanı vermektedir. Derin suda, dibe kadar jig’i indirmeden av yapıyorsanız, her türlü kanca seçeneğini kullanabilirsiniz. Eğer, dibe kadar jig’i indirecekseniz ve dip zemin kayalıksa, üst tarafta tek kanca kullanmak, takılmaları en aza indirmek açısından önemlidir. Takılma durumlarında, jig’i kurtarmakta kolay olur. Dip zemin kayalık değilse veya av miktarda kaya varsa, üst tarafta çift kanca kullanabilirsiniz.
Jigging Yönteminde dibe takılmalarda yapılabilecekler:
Dip zemindeki kayalara takılan jig’i, takıldığı yerin tam üzerine gelerek, ipi elle tutup hafif hafif sallayarak kurtarabilirsiniz. Bütün gayretinize rağmen kurtulmuyorsa, biraz ağır metal bir halkayı ip üzerinden aşağıya göndererek kurtarabilirsiniz. Hiç biri şekilde kurtulmuyorsa, tek seçenek çekerek kurtarmayı denemektir. İpi çekerken, elinize eldiven giyin, havluyu iki veya üçe katlayıp rulo yapın ve ipi havluya dolatıp çekin, ipi çekerken hiçbir yere sürtünmemesine özen gösterin. İp çok gerildiğinden, her hangi bir yere sürtündüğünde, yanarak kopar. İp bir yere sürtünmezse, jig’i kurtara bilirsiniz. Kurtaramazsanız, beden misinası kopacaktır. En azından ipi kurtarırsınız. Zararın neresinden dönseniz kardır.
…