Jigging Yöntemiyle Balık Avı:
Jigging yöntemi, dikey sırtı yöntemidir. Önce, jig suya bırakıldığında, serbest düşmesi sağlanır. Jig, formuna bağlı olarak, değişik şekillerde düşerek, orta suda dolaşan balıklar için cazibe yaratır. Bazen balıklar, jig serbest düşerken de jig’e atlayabilir. Serbest düşmeye bırakılan jig, balık vurmadan dibe ulaşırsa, hemen 1 m dipten yükseltilip, sonrasında sarsak hareketlerle kaçan balık imajı verilerek, 10 – 20 m kadar dipten kaldırılıp, tekrar bırakılır. Genellikle akıntı, rüzgar ve/veya dalgalar tekneyi sürüklediğinden, jig her seferinde farklı bir noktaya inerek, balık avı yapma ihtimalimizi arttırır. Hafif sürüklenmeler büyük bir avantajken, hızlı sürüklenmeler, jigging avını çekilmez hale getirebilir. Bazen, birbirine ters hareket eden akıntı, rüzgar ve dalga üçlüsü, oltaların uçurtma olmasını engelleyerek, kötü havalarda bile jigging yapılması imkanı sağlar.
Genellikle bir bölgede balıklar, jig dibe ilk bırakıldığında atlar. Eğer, ilk birkaç bırakılışta jig’e balık atlamıyorsa, o bölgede başka jig denemek gerekir. Aynı jig ile defalarca deneme yapmak, çok anlamlı değildir. Sürüklenme durumunda, aynı jig ile devam etmekte bir sakınca yoktur. Yinede, belli süre iş yapmayan jig’ler, değiştirilmelidir.
Jigging yönteminde; değişik jig çeşitleri ve teknikleriyle, her türlü balık avı yapılabilmektedir.
Tekne açık suda jigging yapmak, en bilinen ve tercih edilen yöntem olmakla beraber, derinliğin uygun olduğu kıyılarda, tekneden karaya doğru jig’i atarak veya karadan denize doğru jig’i atarak da jigging yapılabilmektedir.
Avlanmak istenilen balığa ve derinliğe bağlı olarak jig’lerin ağırlıkları da farklılaşır. Balık boyları ufaldıkça jig’lerin ağırlıklarını azaltırken, derinlikler azaldığında da jig’lerin ağırlıkları azaltılır.
Derin suda jigging yöntemi ile balık avı yaparken jig’ler uygun ağırlıkta değilse, 60 – 70 m den sonra düşüşü yavaşlamaya başlar. Düşmenin yavaşlamasına bir sebep de ipin kalın olmasıdır. Jigging makinesindeki ip kalınlığı 0,40 mm geçmemesi gerekir. 40 Kg çekeri olan 0,40 mm altı her ip en iyi ip misinadır.
…