RAPALA İLE BALIK AVI

Rapala ile balık avı iki başlık altında incelenebilir.

– Rapala ile yüzey sırtısı:

Yüzey ve dip rapalaları, hem yüzey sırtısında, hem de dip sırtısında kullanılabilir. Az bir ağırlıkla yüzey sırtısı çekilebilir. Yüzey sırtısı çekerken, 4 – 7 mil arası sürat yapmak uygun olacaktır. Yüzey sırtısı için kıyılara yakın 30 – 100 m arası derinliklerde dolaşılabileceği gibi, açık denizde 1000 m kadar olan derinliklerde, gemi suyu denilen yerlerde yapılması uygun olacaktır. Açık denize çıkıldığında, derinliğe uygun ip misina sarma kapasitesi olan çok güçlü çıkrık makineler kullanılmalıdır. Açık denizdeki balıklar daha büyük olacağından, ilave tedbirler almakta fayda vardır.

Yüzey veya dip rapalasıyla avlanırken, gezici balıkların avı yapılabilir. Bu balıklar: Akya, Yazılı Orkinos ve Tombik’lerin 5 – 20 Kg büyük boyları, Orkinos Balıklarının diğer bireyleri, Lambuka, Wahoo, Barakuda yakalanır. Nadiren, Sinarit ve Lagos avı da yapılır.

– Rapala ile dip sırtısı:

Yüzey ve dip rapalası ile dip sırtısı yapılabilir. Rapala ile dip sırtısı yapmak için, kurşun ağırlıklar ve/veya daldırıcı aparatlar kullanmak gerekir. Daldırıcı aparatlara, kurşun ağırlık ilavesi yapılabilir. Bu şekilde takımı fazla ağırlaştırmadan, daha derine daldırmak mümkün olabilir. Takımların dalmasını sağlayan temel belirleyici, tekne hızıdır.

Bu takımlar dibe çok yakın çekilmesi gereken takımlar olduğundan, dibe takılma ihtimalleri çok yüksektir. Dip takımları çektiğimiz yerlerde, dip yapısını çok iyi biliyor olmamız gerekir. Eğer, dip sırtısı yapacağınız yerleri bilmiyorsanız, mutlaka balık bulucu kullanın. Balık bulucu ile çevredeki yükseltileri öğrendikten sonra, balık bulucunun yardımını kullanarak, olta çekmeye devam edin. Bölgeyi öğrendikten sonra, balık bulucuya gerek yoktur.

Balık bulucu yoksa dip sırtısına, kurşun ağırlık kullanmadan başlayın. Dip rapalasını kurşun ağırlık olmadan çekin. Sonra kurşun ağırlık miktarını arttırarak ve tekne hızını ayarlayarak devam edin. Takılmaların başladığı yerde ağırlık azaltın veya biraz daha hızlı dolaşın.



 

 

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EĞİTİMİ kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.