JIGGING YONTEMIYLE LAGOS AVI VIDEOSU –
Bu günkü balık avı turunda, Sulu ada açıklarında jigging yöntemiyle balık avı yapmak amacıyla çıktık. Adrasan Sahilinden ayrılırken, Palamut avı için yüzey sırtısı çekiyorduk. Yol boyunca, çok fazla hareket olmadı. Genellikle bu mevsimde, Palamut az olur. Olan Palamutta orta suda bulunur. Ancak, yemlenmek için yükseldiği esnada av verir. Sulu Adaya geldiğimizde, vakit kaybetmeden jigging yapmak için, Sulu Adanın açığındaki meraya gittik.
Arkadaşlar, o gün ilk defa jigging yöntemi ile balık avı yapacaklardı. Hava, jigging yapmak için, çok güzeldi. Sakin havada jigging yapmak, hem keyifli, hem de kolaydır. Rüzgar, akıntı ve dalganın fazla olduğu günlerde jigging yöntemi ile balık avı yapmak, pek keyifli olmadığı gibi, oldukça da yorucu oluyor. Bazı günler, dalga ve rüzgar aynı yönde hareket ederken, akındı karşı yönde hareket ettiğinde, bir birini dengeleyerek, jigging yapmaya imkan tanıyabiliyor. Böyle bir dengeleme olmaz da, rüzgar ve dalga aynı yönde hareket ederse, tekne hızla akıp gittiğinden jigging yapmak hayal oluyor. Jigging yapmaya çalışırken, çoğu zaman dibi bulamadığımız ve oltalar devamlı yatay pozisyona geçtiği için keyifli olmaz.
Önce arkadaşlara, oltayı nasıl kullanmaları gerektiğini anlattım. Sonra, kullanımını uygulamalı olarak gösterdim. Jigging yöntemi yorucu olduğu için tek olta ile sırayla av yapmalarını istedim. Böylece, sırasını bekleyenin dinlenme şansı olacaktı. Beş altı denemeden sonra genellikle, ritim oluşmaya başlıyor. Ritim oluşunca, yorulma da azalıyor. Ritim oturup, yorulma azalınca, insanlar jigging yapmaktan keyif alıyorlar.
O gün, Sulu Adaya yaklaşmaya başladığımız esnada kaloma hızla boşalmaya başladı. 10 – 15 dakikalık mücadeleden sonra Lagos teknedeydi. jigging yöntemi ile avladığımız Lagos – Kum Gridası, Türkiye denizlerindeki en değerli balıktır. Lezzet olarak, Lagos familyasının en lezzetli balığıdır.
O gün hava çok güzeldi. Güzel havada jigging yöntemiyle, güzel bir Lagos avı yaptık.